Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Avocaţii se judecă cu statul pentru contribuţia la CAS

NEMULŢUMIRE. Avocaţii vâlceni au început să se răzvrătească împotriva sistemului, opt din cei 325 de avocaţi înscrişi în Baroul Vâlcea au refuzat să-şi plătească obligaţiile faţă de fondul asigurărilor sociale de sănătate. În urma proceselor, un singur avocat a câştigat procesul la Curtea de Apel Piteşti, ceilalţi şapte au pierdut la aceeaşi instanţă, pe aceeaşi speţă. O situaţie des întâlnită  la Curtea de Apel Piteşti, magistraţii fiind recunoscuţi pentru aceste practici. Conducerea CAS Vâlcea susţine că avocatul Butoeru Gabriel avea de plată 110 milioane de lei vechi, obligaţii de plată la fondul  asigurărilor sociale de sănătate pe ultimii patru ani, datorie  nerecunoscută de avocat. Butoeru susţine că nu are nicio obligaţie faţă de CAS Vâlcea, în condiţiile în care nu a încheiat niciun contract cu această instituţie, iar serviciile medicale de care a beneficiat au fost achitate direct medicilor sau clinicilor medicale. CAS revine cu explicaţiile şi precizează că în România sunt exceptate de la plata acestor obligaţii  doar persoanele care nu înregistrează venituri sau cele care fac obiectul legilor speciale, cum ar fi persoanele cu grad accentuat de handicap.

Anul trecut, vâlcenii au contribuit la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate cu  136.149,5 mii lei  şi cu 9.682,2 mii lei la cel de şomaj, în condiţiile în care starea de sănătate li s-a înrăutăţit, iar spitalele au ajuns neîncăpătoare.

Reducerea sumelor alocate sistemului de sănătate a dus inevitabil la subfinanţarea spitalelor, o decizie prin care statul a transferat bolnavilor mare parte din cheltuielile cu medicamentele şi serviciile medicale. În spitalele din România totul se plăteşte, chiar dacă ai asigurare medicală, doar cei mai săraci scapă de plată.

Anul trecut, opt din cei 325 de avocaţi înscrişi în Baroul Vâlcea au încercat să faulteze sistemul, să se sustragă de la plata obligaţiilor la fondul social de sănătate pe motiv că au încheiat contracte cu alte case de asigurări de sănătate. Toţi cei opt au dat în judecată CAS Vâlcea pentru perceperea contribuţiilor de sănătate.

Avocatul Gabriel Butoeru, avocatul care a câştigat procesul cu CAS,  a declarat  că statul a vrut să-l jecmănească de 110 milioane lei vechi, pentru o serie de servicii medicale plătite deja fie medicilor de familie, prin achitarea consultaţiei, fie clinicilor private. Butoeru a declarat că nu i se pare normal să plătească aceste contribuţii în condiţiile în care nu are un contract cu CAS Vâlcea, ci cu alte societăţi de asigurare, şi  nu a beneficiat de serviciile medicale gratuite.

,, Din 2007 până în 2010 nu am încheiat nici un contract de asigurări de sănătate cu CAS şi nu am plătit contribuiţii la acest fond. Nefiind asigurat am plătit toate serviciile medicale, chiar şi consultaţiile de la medicul de familie. Am fost înscris pe lista unui medic de familie, dar mi-am plătit toate consultaţiile. Mai mult chiar, am fost obligat să apelez la clinici private pentru a-mi fi asigurate serviciile medicale. Cu toate acestea, la începutul  anului trecut, am primit acasă cu un  titlu executoriu din partea CAS Vâlcea în care mi se  calculase contribuţie de 6.199 lei şi penalităţi de 881 lei, penalităţi de întârziere la care se adăugau 4.106 lei, dobânzi. Nu mi se pare corect să plătesc de două ori aceleaşi servicii medicale”, a precizat avocatul

Avocaţii, obligaţi să aleagă între lăuze şi handicapaţi

Rodica Mărginean, directorul CAS Vâlcea, susţine că  aceste obligaţii de plată sunt prevăzute de lege, nu le-a inventat CAS. ,,Actele administrative reprezentând decizii de impunere – titluri de creanţă contestate de o serie de avocaţi au fost emise de CAS Vâlcea în conformitate cu dispoziţiile art.35 alin. 1 din Anexa nr.1 la Ordinul CNAS nr.617/2007 cu modificările şi completările ulterioare, care stipulează expres faptul că, pentru obligaţiile de plată faţă de fond  ale persoanelor fizice, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de ANAF, titlul de creanţă îl constituie decizia de impunere emisă de organul competent al casei de asigurări de sănătate pe baza informaţiilor primite pe bază de protocol de la ANAF. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Vâlcea a comunicat instituţiei noastre cuantumul integral al veniturilor  impozabile realizate de avocaţii contestatori, aspect faţă de care, în sarcina acestora s-au emis, în mod judicios, decizii de impunere incluzând obligaţiile fiscale principale şi accesorii pe care le datorau la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Acest demers a fost efectuat de către instituţia noastră, exclusiv pentru considerentul că, avocaţii nu se încadrează în categoria persoanelor pentru care colectarea veniturilor se face de către ANAF, ci în categoria persoanelor pentru care procedura de colectare se efectuează de către casele de asigurări de sănătate.”, a declarat şefa CAS Vâlcea.

Doar lăuzele şi handicapaţii sunt exceptaţi de la plată

În conformitate cu dispoziţiile art.213 alin 1 din Legea nr.95/2006 cu modificările şi completările ulterioare, categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiilor pentru asigurări sociale de sănătate sunt expres prevăzute de lege şi anume:  persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, femeile însărcinate şi lăuzele dacă nu au niciun venit, bolnavii cu afecţiuni în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii Publice.

Şefa CAS Vâlcea a declarat că niciunul din cei 8 avocaţi care au dat în judecată instituţia   nu se înscrie în  categoriile menţionate. „Evident, avocatul Butoeru Gabriel nu se încadrează în aceste categorii lipsite de venituri, ci dimpotrivă realizează venituri rezultate din exercitarea unor activităţi independente, aspect faţă de care are obligaţia expres instituită de lege de a plăti contribuţiile pentru asigurări sociale de sănătate aferente veniturilor realizate. Facem precizarea că până la data prezentei s-au soluţionat irevocabil 8 acţiuni în instanţă promovate de avocaţi împotriva deciziilor de impunere emise de CAS Vâlcea, din care 7 au fost soluţionate în sensul respingerii contestaţiilor şi obligării avocaţilor la plata contribuţiilor pentru asigurările de sănătate. Faţă de aceste evidenţe şi în considerarea faptului că 90% din cei 325 de avocaţi înscrişi în Baroul Vâlcea îşi îndeplinesc în mod corect şi responsabil obligaţiile legale de plată a contribuţiilor pentru asigurările sociale de sănătate datorate bugetului de stat, Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, nu vedem niciun dezastru în faptul că printr-o decizie a Curţii de Apel Piteşti s-a pronunţat o altă soluţie, într-un singur dosar. Mai mult, ulterior soluţionării acestui dosar, la Curtea de Apel Piteşti s-au mai judecat şi alte procese având acelaşi obiect, în care s-a dispus irevocabil respingerea contestaţiilor şi obligarea avocaţilor contestatari la plata contribuţiilor pentru asigurări sociale de sănătate către CAS Vâlcea”, a precizat directorul CAS Vâlcea.

DANA NEDESCU