Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto canvasgrowthchart.com

ATENŢIE PĂRINŢI DIVORŢAŢ: Dacă aveţi tutela, vă puteţi scoate copilul din ţară!

foto canvasgrowthchart.comLegea nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate a fost modificata si completata prin proiectul de lege aprobat de Guvern.

Modificarile aduse la lege au scopul de a inlesni conditiile de iesire din Romania a minorilor.

Potrivit acestui proiect, declaratia de acord a parintelui care nu insoteste minorul in timpul calatoriei se poate elibera pentru mai multe calatorii, pentru o perioada de trei ani. Se elimina obligativitatea mentionarii scopului deplasarii si a rutei din cuprinsul declaratiei notariale privind acordul parintelui pentru efectuarea calatoriei in strainatate de catre minor, insotit de alta persoana.

Legislatia actuala obliga parintele sa dea declaratie autentificata pentru fiecare iesire din tara a minorilor cu precizarea destinatiei si a scopului deplasarii.

In cazul minorilor care au domiciliul/resedinta in statul de destinatie, nu mai este necesara prezentarea declaratiei parintilor/tutorilor.

In cazul parintilor divortati, daca sentinta este definitiva si irevocabila si atesta faptul ca executarea autoritatii parintesti se face unilateral doar de mama sau doar de tata, minorul va putea parasi tara fara acordul scris al celuilalt parinte, asa cum era reglementat prin lege pana acum.

Precizarea se refera la hotararile judecatoresti emise incepand cu 15 februarie 2013.

Declaratiile parintilor trebuie legalizate la notar, atat in Romania, cat si la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei.

Proiectul va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare.