Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ATENŢIE: Nu aveţi trusă sanitară? ITM face controale în toată ţara! VEZI cât este AMENDA

ITM a pornit acţiuni în toată ţara, pentru verificarea truselor de prim ajutor din fiecare firmă. Se verifică existenţa acestora, dar şi dacă toate componentele sunt sau nu expirate.

Trusa sanitara de prim ajutor este OBLIGATORIE pentru fiecare firma! Dacă nu aveţi aşa ceva, angajatorii riscă o amendă de 6.000 lei.

O dotare atât de importantă, cum este trusa de prim ajutor, nu avea cum să fie trecută cu vederea de Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Astfel, art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 vă obligă să luaţi „toate măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce înseamnă, evident, că trebuie să aveţi permanent în firmă şi o trusă sanitară de prim ajutor, omologată şi perfect funcţionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeaşi lege precizează că încălcarea respectivei dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei.

Atenţie, pe piaţă circula truse de prim ajutor contrafăcute! Acestea nu îndeplinesc condiţiile stabilite de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, prevăzute în Anexele 1 şi 3 ale Ordinului 427/2002! Iar a avea o trusă neregulamentară este echivalent cu a nu avea deloc şi amendă de 6.000 de lei se păstrează.

Condiţii prevăzute de Ordinul 472/2002:

1) Trusa sanitară se compune dintr-o cutie din material plastic, cu colţuri şi muchii rotunjite, în care sunt depozitate instrumente şi materiale sanitare, medicamente şi materiale diverse.

2) Cutia trusei sanitare trebuie să fie rigidă, realizată din material plastic rezistent, cu marginile şi colţurile rotunjite. Ea trebuie:

a) sa asigure etanseitatea corespunzatoare pentru protejarea continutului fata de praf si umezeala printr-un sistem de inchidere ferm;

b) sa fie inscriptionata, vizibil de la o distanta de minimum 5 m, cu denumirea produsului si a furnizorului sau, dupa caz, a producatorului;

c) sa permita vizualizarea continutului sau sa aiba inscriptionata lista continutului;

d) sa fie dimensionata si compartimentata corespunzator, in vederea depozitarii si asigurarii integritatii componentelor.

3) Cat priveste continutul, sunt nu mai putin de 29 de articole obligatorii (!), a caror calitate trebuie verificata si certificata in conformitate cu prevederile in vigoare privind evaluarea conformitatii de catre organele abilitate ale Ministerului Sanatatii si Familiei.