Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ambulanţierii, ameninţaţi cu şomajul dacă mai fac grevă

AMENINŢARE. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Vâlcea nu mai au voie să participe la manifestaţiile de protest organizate de liderul Sindicatului Ambulanţa, pentru că actualul director, democrat-liberalul Dănuţ Iordache nu recunoaşte acest sindicat. Sindicaliştii susţin că Iordache, numit director interimar la jumătatea lunii octombrie, i-a ameninţat cu tăierea tichetelor de masă sau şomajul dacă mai participă la acţiunile organizate de Petre Duinea. Contactat telefonic, noul director Iordache s-a eschivat să dea o declaraţie recurgând la tot felul de scuze, ba era în şedinţă, ba în trafic.

Angajaţii Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vâlcea în frunte cu liderul Sindicatului Ambulanţa, Petre Duinea, şi-au văzut visul cu ochii: începând cu data de 21octombrie au  un nou manager, în persoana democrat-liberalului  Dănuţ Iordache, fost director de resurse umane la SC. Roţi Auto SRL  Drăgăşani în perioada 2000-2009. Acesta a fost luat din şomaj de prefectul Petre Ungureanu şi numit  manager interimar la Ambulanţă în locul  dr. Alecsandru Maiorescu.

Liderul Sindicatului Ambulanţa, Petre Duinea, ceruse în repetate rânduri înlocuirea acestuia din funcţie, invocând manageriatul dezastruos şi refuzul acestuia de a achita drepturile salariale din 2009 câştigate în instanţă.

„Sunt drepturi salariale neplătite din anul 2009, ca să nu mai vorbim de faptul că de la începutul anului în curs nu ne-am luat tichetele de masă şi nici al 13-lea salariu. Ca şi statistică, consider că acest serviciu de ambulanţă este singurul din ţară care nu a acordat aceste drepturi. Dorim schimbarea conducerii, implicit a managerului Alecsandru Maiorescu şi recuperarea drepturilor salariale. Nu cerem absolut nimic din ceea ce nu ni se cuvine şi nu vom  renunţa sub nicio formă la aceste drepturi, pentru care noi am muncit”, spunea Petre Duinea cu o lună de zile în urmă.

Liderul de sindicat, la un pas de mazilire

Prefectul Petre Ungureanu le-a ascultat păsurile şi le-a îndeplinit dorinţa prin numirea unui apropiat la şefia Serviciului de Ambulanţă, o persoană care-l copiază perfect. Ca şi prefectul, Dănuţ Iordache refuză să recunoască sindicatul de ramură al ambulanţierilor, drept urmare i-a ameninţat pe sindicalişti cu desfacerea contractului de muncă dacă mai participă la manifestaţiile organizate de Sindicatul Ambulanţa sau de celelalte confederaţii sindicale. La marşul organizat la finele lunii trecute, Ambulanţa Vâlcea a participat doar cu doi, trei membri în frunte cu liderul Petre Duinea, restul s-au făcut nevăzuţi. Angajaţii spun că actualul director ar fi decis şi tăierea tuturor sporurilor pe motiv că salariile sunt destul de mari pentru volumul de muncă prestată şi că ar fi cazul să se opereze reducerea sporurilor salariale.

Petre Duinea susţine că nu ştie nimic despre noua politică implementată de actualul manager. „Nu ştiu nimic despre acest lucru. Dacă nu vrea să ne dea banii, îşi va găsi naşul. Dacă e aşa, eu cred că el habar nu are pe ce lume trăieşte. Sporurile sunt perfect legale, iar sindicatul este legal constituit cu reprezentativitate la nivel naţional”, a precizat Duinea.

Sindicalistul uită că şi liderul de sindicat al Prefecturii a fost dat afară din serviciu nefiind recunoscut de prefectul Petre Ungureanu, chiar dacă Judecătoria a emis un comunicat de presă în care-i recunoştea această calitate. Este foarte posibil ca scenariul de la noul director să implementeze şi la Ambulanţă scenariul de la Prefectură.

Iordache vrea să taie, ambulanţerii fac cu rândul în judeţ

În timp ce actualul manager al  Serviciului Judeţean de Ambulanţă spune că ambulanţierii muncesc puţin pe salarii mari, membrii fostei echipe de conducere susţin că Ministerul Sănătăţii menţine serviciul la un nivel de subzistenţă. Ambulanţa Vâlcea are 28 de posturi  vacante, serviciul confruntându-se cu o lipsă acută de personal la toate substaţiile din judeţ,  30.000-50.000 de cetăţeni fiind  deserviţi de un singur medic.  Din cele 214 posturi deblocate de Minister, la nivel naţional, pentru serviciile de Ambulanţă, doar patru sunt pentru Vâlcea: două de medici, un asistent şi un şofer, în condiţiile în care are nevoie urgentă de nouă medici şi 16 asistente. SJA Vâlcea are 38 de posturi vacante, dar angajările sunt blocate de ordonanţa premierului Boc, conducerea instituţiei fiind obligată să-şi paseze angajaţii de la o substaţie la alta în funcţie de volumul  urgenţelor. Surse din cadrul Serviciului spun că întârzierile înregistrate sunt cauzate de lipsa de personal, nu de indolenţa angajaţilor, deci şi injuriile ar trebui adresate premierului Emil Boc şi nu ambulanţierilor.

DANA NEDESCU