Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto citynews.ro

AGRICULTORII NU MAI AU ÎNCREDERE ÎN APIA!

foto citynews.roAsociatiile de agricultori din Romania sunt ferme si transante: Increderea in APIA a scazut dramatic. Plata subventiilor se face cu intarzieri substantiale, lucru care nu se petrece niciodata atunci cand statul are de recuperat bani. Sistemul este greoi, supradimensionat si ineficient. Birocratia ii sufoca pe micii producatori si statul nu numai ca nu-i ajuta eficient, dar le si pune bete in roate.

La noi, subventiile sunt de tot rasul, daca ne comparam cu vecinii. Spre exemplu, în Ungaria cuantumul acestei subvenții este de 24,70 euro/cap de animal comparativ cu România care se chinuie să depășească 20 de lei, aproximativ 4,5 Euro ( o sumă de 5 ori mai mică). În aceste condiții inegale, despre ce competitivitate a produselor agricole românești mai putem vorbi pe piața liberă a Uniunii Europene?

APIA care gestionează acest proces trebuie să înțeleagă că fermierii se simt umiliți și se îndoiesc în continuare de capacitatea administrativă de a face față cu succes sesiunii de acordare a subvențiilor din acest an. Schimbarea Guvernului și a responsabililor direcți nu reprezintă o garanție suficientă că sistemul va funcționa fără sincope. Pe viitor, e nevoie de acțiuni concrete materializate în decizii de simplificare a procedurilor de depunere a documentației și de aprobare a plăților cu celeritate.

Un punct asupra căruia trebuie să existe o abordare complet diferită este cel referitor la momentul ales pentru efectuarea plății subvențiilor care trebuie fixat atunci când fermierii au cu adevărat nevoie de aceste sume, nu după ce au apelat la soluții de creditare sau alte mecanisme pentru finanțarea fermei. Aceste probleme se cer rezolvate cu prioritate daca se doreste ca agricultura romaneasca sa poata fi relansata.