Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Află cât te costă o autorizaţie de construire sau un certificat de urbanism

Când doriţi să construiţi, precum şi să consolidaţi sau să reparaţi o construcţie deja existentă, vă trebuie autorizaţie de construire. Acest act este eliberat de primăria în raza căreia se află construcţia, în baza unui dosar ce cuprinde o serie de avize şi acorduri şi a prezentării dovezii achitării taxelor legale.

Potrivit Legii nr. 50/1991, autorizaţia de construire se emite la solicitarea deţinătorului titlului de proprietate asupra unui imobil (teren şi/sau construcţii), cu respectarea prevederilor documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism. Pentru a obţine autorizaţia de construire, solicitantul va depune, în acest sens, o cerere la primăria pe raza căreia se află terenul unde urmează să se realizeze construcţia. Odată cu cererea pentru emiterea autorizaţiei, solicitantul va depune şi o documentaţie ce trebuie să cuprindă, printre altele, certificatul de urbanism, dar şi dovada privind achitarea taxelor legale.

Potrivit Codului Fiscal, art. 267, taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism în mediul urban se stabileşte în funcţie de suprafaţa pentru care se eliberează certificatul, astfel:

• până la 150 m.p. inclusiv – 4-5 lei;

• între 151 şi 250 m.p. inclusiv – 5-6 lei;

• între 251 şi 500 m.p. inclusiv – 6-8 lei;

• între 501 şi 750 m.p. inclusiv – 8 – 10 lei;

• între 751 şi 1.000 m.p. inclusiv – 10-12 lei;

• peste 1.000 m.p. – 12 lei + 0,01 lei/m.p. pentru fiecare m.p. care depăşeşte 1.000 m.p.

În ceea ce priveşte taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru o zonă rurală, aceasta va fi egală cu 50% din taxa stabilită pentru mediul urban.

Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o clădire care urmează a fi folosită ca locuinţă sau anexă la locuinţă este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţii.

Astfel, Codul fiscal stabileşte şi cuantumul următoarelor taxe:

• Taxa pentru eliberarea autorizaţiei necesare pentru lucrările de organizare de şantier în vederea realizării unei construcţii, care nu sunt incluse în altă autorizaţie de construire – 3% din valoarea autorizată a lucrărilor de organizare de şantier,

• Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de amenajare de tabere de corturi, căsuţe sau rulote ori campinguri – 2% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie.

• Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, situate pe căile şi în spaţiile publice, precum şi pentru amplasarea corpurilor şi a panourilor de afişaj, a firmelor şi reclamelor se stabileşte de consiliul local şi este între 0 şi 7 lei inclusiv pentru fiecare m.p. afectat.

Codul fiscal prevede, de asemenea, o taxă pentru prelungirea unui certificat de urbanism sau a unei autorizaţii de construire, care va fi egală cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizaţiei iniţiale.