Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Adelina-Mihaela Radu: „Profesia de asistent social nu o alegi tu, ci te alege ea”

Asistent social la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, Adelina-Mihaela Radu crede în unicitatea şi demnitatea persoanei asistate, are spirit organizatoric şi simţul datoriei, este preocupată de dezvoltarea abilităţilor şi deprinderilor necesare oferirii unor servicii de calitate.

• Rep.: De ce aţi vrut să deveniţi asistent social?
• Adelina-Mihaela Radu: De mică am trăit într-un mediu familial dedicat oamenilor și nevoilor lor. Pot spune că am primit o ,, moștenire” a acestor valori umane, prin intermediul tatalui meu, care mi-a insuflat, prin natura profesiei sale de asistent social, dragostea față de oameni, sensibilitatea la nevoile lor și dorinta de a-i ajuta. Restul a fost voința Divinitații.

• Rep.: Ce impact a avut profesia de asistent social asupra personalităţii dumneavoastră?
• A.M.R.: Contactul direct cu oamenii aflați în situații dificile, cu emoțiile, trăirile și poveștile lor de viață îți schimbă perspectiva de a opina cu privire la asistența socială. Acești oameni sunt bunicii, parinții, poate copiii noștri care în anumite momente în viață și-au pierdut capacitățile acționale și rolurile sociale. Toate acestea au indus transformări progresive la nivelul personalitații mele.

• Rep.: Care este rolul asistentului social în promovarea, respectarea şi implementarea drepturilor persoanelor vârstnice?
• A.M.R.: Aș spune că este primordial ca asistentul social să cunoască, să informeze și să susțină drepturile persoanelor aflate în dificultate. El este intermediar între persoanele vulnerabile și instituțiile societății, sprijină persoanele aflate în situații speciale, în dezvoltarea sau menținerea capacității de rezolvare a problemelor, de a face faţă situațiilor dificile, mediază relațiile între indivizi și structurile instituționale, facilitează accesul la resursele de care au nevoie, sensibilizează organizațiile și personalul din instituții cu privire la problemele sociale.

• Rep.: Pentru a putea dezvolta o relaţie eficientă cu această categorie de beneficiari, de ce cunoştinţe şi competenţe are nevoie un asistent social?
• A.M.R.: Este de la sine înțeles că pentru dobândirea cunoștințelor și competențelor specifice profesiei de asistent social este nevoia de absolvirea facultății în domeniul asistenței sociale, dar acest lucru nu este suficient. Perfecționarea continuă include toate domeniile conecte acordării serviciilor sociale care sunt în contact permanent cu factorii de mediu, factorii medico-sociali, culturali etc., care, la rândul lor, suferă transformări permanente, atît la nivel național, cît și global, apărând uneori situaţii cu care nu ne-am mai confruntat niciodată, cum este pandemia Covid-19.

• Rep.: Celor care vor să îmbrăţişeze această profesie ce motive le-aţi da?
• A.M.R.: Este o profesie pe care nu o alegi tu, ci care te alege, astfel că dacă simți chemarea înseamnă că deții calitățile primordiale ale acestei profesii: dragostea și compasiunea față de oameni şi față de nevoile acestora.