Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

10.000 de pacienţi ai SJU Vâlcea nu au beneficiat de drepturile lor

• CAS Vâlcea propovăduieşte creşterea finanţărilor, asiguraţii sunt întorşi de la uşa spitalelor

Raportul de final de an prezentat de conducerea Casei de Asigurari de Sănătate Vâlcea indică o creştere a fondurilor alocate în acest an pe mai multe tipuri de servicii medicale faţă de anul trecut. „Anul 2013 a fost anul cu cel mai mare buget din istoria CNAS, 5 miliarde de euro, şi în consecinţă a fost anul cu cel mai mare buget al CAS Vâlcea, 75,3 milioane de euro”, a declarat preşedintele CAS Vâlcea, Alin Voiculeţ.

Medicamente pe post de dropsuri

La capitolul materiale şi prestări servicii cu caracter medical pentru cele 445 de contracte încheiate cu CAS Vâlcea, suma alocată în 2012 a fost de 269.219.960 lei, în timp ce anul acesta a fost alocată o sumă de 335.208.210 lei. Medicamentele compansate şi gratuite acordate prin contractele încheiate cu cele 78 de farmacii au scos din bugetul casei 142.130.970 lei, cu aproape 60 milioane lei mai mult decât anul trecut. Cu toate acestea, unii furnizori de medicamente din 2012 şi-au văzut banii abia după luna aprilie a acestui an, în timp ce luna martie 2014 va fi plătită abia în ianuarie 2014. „Având în vedere că începând cu luna aprilie 2013 statul român s-a conformat directivei UE pentru combaterea plăţilor întârziate termenul de plată a medicamentelor eliberate de farmacii s-a diminuat de la 210 zile la 90 de zile, efortul financiar suplimentar al CAS Vâlcea fiind datorită acestui fapt în sumă 35.705.000 lei, aproximativ 8 milioane de euro, bani care s-au plătit în plus faţă de obligaţiile de plată ale anului curent. La programe de sănătate au fost onorate facturile emise de farmacii din luna septembrie 2013, şi astfel a fost atins acest termen. În luna ianuarie vom deconta şi facturile lunii martie 2013 împreună cu luna septembrie 2013 la medicamente compensate şi gratuite, astfel incât vom ajunge cu plăţile la termenul prevăzut de lege, respectiv 90 de zile. Consumul de medicamente lunar a crescut aproximativ cu 678.525 lei”, explică Alin Voiculeţ.

Fonduri insuficiente în SJU Vâlcea

În 2013, contractul cadru încheiat între CAS Vâlcea şi SJU Vâlcea a fost în valoare de 76.033.798 lei, pentru fiecare pacient fiind alocată suma de 1.492 lei. Cu toate acestea, aproape 10.000 de pacienţi au trebuit să bage mâna adânc în buzunar pentru a achita contravaloarea unor servicii medicale, lucru confirmat şi de preşedintele CAS Vâlcea. „Contractul cadru încheiat între Casăşi Spitalul Judeţean Vâlcea prevede un anumit număr de pacienţi care se pot trata în spital: Numărul acestora, în acest an a fost depăşit cu 10.000 de pacienţi. Sigur, şi aceştia erau asiguraţi! La rece vorbind, li s-au încălcat drepturile de asiguraţi, dar casa nu poate deconta aceste servicii.Vrem, nu vrem, noi plătim aproximativ 15 milioane lei vechi pe pacient trata în spitalul judeţean, indiferent dacă acesta stă internat o zi, trei zile sau o săptămână. Există în continuare internări la care nu se respectă criteriile de internare. Între 20-40% din pacienţii care ajung în Spitalul Judeţean de Urgenţă ar putea fi trataţi în ambulatoriu. Se ajunge astfel ca bugetul alocat de spital pentru achiziţia medicamentelor şi materialelor sanitare să ajungă la doar 3%. Astfel ajungem să vorbim mereu şi mereu de faptul că pacienţii îşi cumpără singuri medicamente. În mod normal, managerul spitalului poate refuza internarea acestor pacienţi sau este obligat să deconteze cheltuielile cu ei din veniturile proprii ale spitalului. În viitor vor exista şi sancţiuni mai serioase pentru rezolvarea erorilor din sistem”, avertizează Alin Voiculeţ. Situaţia este privită cu alţi ochi însă de managerul general al SJU Vâlcea, Georgeta Sălişte „Dacă vorbim de finanţarea acordată spitalului judeţean, cred că şi domnul ministru ştie care este situaţia. Casa de Asigurări de Sănătate ne impune un contract cadru de finanţare cu sumă fixă încă de la începutul anului. Suma acoperă cam 60-65% din cheltuielile cu pacienţii. De aceea se ajunge în situaţia în care aceştia sunt nevoiţi să îşi cumpere materiale sanitare şi medicamente. Nu văd ce rost ar avea să ne pună să plătim cheltuielile suportate din buzunarul pacienţilor. Din ce să plătim aceşti bani? Să ne dea sumele necesare şi aprovizionăm noi spitalul cu tot ce este necesar”, explică aceasta.