Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Varza roşie – medicamentul imunostimulator din bucătărie

Varza roșie conține până la opt ori mai multă vitamina C decât varza albă. Punctul forte al acestei legume este constituit de bogăția de pigmenți care îi dau culoarea purpurie-violacee și care au un efect de stimulare a imunității, antitumoral și antioxidant extrem de puternic.

Fiind de câteva ori mai bogată în vitamina C decât portocalele și multe substanțe cu efect antioxidant, varza roșie este un adevărat medicament imunostimulator. Cu ajutorul său sunt prevenite răcelile, infecțiie bronșice, pulmonare și urinare recidivante, dar pot fi tratate și infecțiile deja instalate. Pigmenții pe care îi conține blochează replicarea virușilor gripali, dar și a celor care produc hepatita sau herpesul. Persoanelor care iau antibiotice de sinteză li se recomandă și varza roșie murată, pentru restabilirea florei tubului digestiv și pentru contracararea efectului imunosupresor al acestor medicamente. În caz de febră este indicat sucul de varză roșie.

Cantitatea bogată de vitamina C conținută de această legumă ajută inima și sistemul cardiovascular să facă față febrei dezvoltând acțiunea sistemului imunitar.

Varza roșie este un adjuvant împotriva mai multor tipuri de cancere, precum cel gastric, uterin, cel de sân, intestinal sau de piele. Studiile făcute arată că o cură cu suc proaspăt de varză roșie, din care se bea câte un litru pe zi, contribuie la stoparea și chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer, care afectează stomacul, dar și cavitatea bucală. Această acțiune antitumorală se datorează pigmenților și sulforafanilor din varza roșie. Însă mai există o substanță, un aminoacid conținut de varza roșie, numit glutamină, care stimulează refacerea, creșterea și dezvoltarea normală a celulelor.

Consumul de varză roșie sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular și pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine și în minerale, conținând substanțe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni, care intensifică procesele de regenerare din organism, varza roșie are efect adaptogen și anti-oboseală. Antocianii, adică pigmenții roșii din această varietate de varză, fac adevărate miracole în prevenirea și în combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central. Încă nu se știu foarte multe lucruri despre capacitatea tratamentului cu varză roșie de a restabili funcțiile cerebrale alterate de Alzheimer, însă efectul de prevenire și de încetinire sau chiar de blocare a evoluției bolii cu ajutorul verzei roșii este cert.

Prin efectul antiinfecțios și antiinflamator, ajută la o vindecare mai rapidă și estetică a arsurilor, previne formarea cicatricelor cheloide.