Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlcenii își obțin trimiterile medicale prin amenințări la adresa medicilor de familie

În România, reformarea sistemului de sănătatea a devenit o acțiune imposibilă  atât din vina Guvernului, cât și a  pacienților, mare parte dintre ei adepți ai internărilor inutile, dar păguboase pentru unitățile spitalicești. Conducerea CAS Vâlcea susține că blocajul financiar ar putea fi evitat dacă spitalele ar respecta criteriile de internare. O procedură greu de implementat din cauza pacienților obișnuiți să-și trateze afecțiunile doar  la spital, indiferent de gravitatea lor. Medicii de familie sunt agresați verbal și fizic dacă refuză eliberarea trimiterilor la medicul specialist sau la laboratoarele de analize. Medicii cedează de fiecare dată  de teama unor plângeri  la CAS sau la Colegiul Medicilor. Astfel, secțiile spitalelor, în special cele de la psihiatrie și medicală, sunt suprasolicitate  de bolnavi închipuiți, unii pentru  o pensionare anticipată prematură, alții pentru medicamente gratuite.

Medicii vâlceni au ajuns la mâna pacienților. Vâlcenii vor să-și facă gratuit analizele și să se interneze în spital  chiar dacă afecțiunile de care suferă  nu necesită  internarea sau efectuarea unor analize complexe și pentru asta au nevoie de parafa medicului de familie. Cei care refuză să-și pună parafa pe bilete de trimitere inutile sunt pârâți la Casa Asigurărilor de Sănătate. Conducerea CAS Vâlcea, directorul executiv adjunct Constantin  Pleșoianu, a precizat că mare parte din plângerile depuse nu au un fundament real. Pleșoianu susține că vâlcenii refuză să accepte noile reglementări în domeniu, iar spitalele se supun dorinței acestora chiar dacă prin acceptarea acestor cazuri își încarcă inutil cheltuielile. Un lucru este cert, nimeni nu plătește pentru prejudiciul adus spitalului prin practicarea internărilor inutile. Responsabilizarea medicilor a fost pusă foarte des în discuție, dar niciun guvern nu și-a asumat acest lucru printr-un act legislativ.

,,Spitalele își depășesc bugetul alocat și din cauza serviciilor medicale efectuate peste cele aprobate. Aceste diferențe sunt inevitabile și pentru faptul că asigurații  nu s-au obișnuit încă cu programările. A venit la noi o pacientă care și-a reclamat medicul de familie pentru că nu i-a prescris toate analizele pe care și le-a dorit. Mai mult decât atât, a avut un bilet de trimitere în luna ianuarie, s-a dus la un laborator de analize medicale unde a fost programată pentru 2  sau 3 februarie, dar fără să menționeze pe spatele biletului de trimitere data la care s-a prezentat și data la care a fost programată. Undeva pe un pliant i  s-a scris această dată, dar în momentul când s-a dus i s-a spus că nu mai sunt fonduri. Practic, pacienții nu știu foarte bine cum să utilizeze aceste bilete de trimitere pentru investigații  paraclinice. Pacienții cer servicii medicale și la medicina primară și în ambulatoriul de specialitate, chiar și în spital pentru a fi tratați, iar spitalele nu respectă acele criterii de internare. Åi mai mult decât atât, pentru afecțiunile  cronice  fiecare unitate spitalicească ar trebui să întocmească acea listă de așteptare. Din păcate, în niciun spital nu găsim această listă de așteptare”, a precizat directorul adjunct al CAS Vâlcea.

Asigurările de sănătate, colacul de salvare al bolnavilor cronici

Pleșoianu a pledat și pentru necesitatea asigurărilor de sănătate, chiar dacă în prezent pacienții își plătesc din propriul buzunar medicamentele și materialele sanitare. Cotizațiile plătite oferă o șansă la viață bolnavilor de cancer, diabet și alte boli cronice.

,,Sistemul asigurărilor medicale este foarte bun deoarece funcționează pe principiul solidarității. Este foarte adevărat că ne cumpărăm singuri medicamentele și materialele sanitare chiar și pe perioada spitalizării, dar să nu uităm că sunt foarte multe persoane care beneficiază lunar de medicație de zeci de milioane de lei, oameni cu boli foarte grave cum ar fi cancerul, care nu și-ar permite tratamentul. Pentru acești oameni sistemul reprezintă singura lor șansă. Åi măcar pentru acest fapt eu cred că merită să plătim aceste asigurări de sănătate”, a mai precizat Pleșoianu.

DANA NEDESCU