Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INSP: Vâlcea, printre județele cu cele mai multe infectări COVID-19 în 14 zile raportate la populație

Conform raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), șase județe au vulnerabilitate ridicată legată de epidemia de COVID-19, iar în București și județele Vâlcea și Vaslui s-au înregistrat cele mai multe infectări în 14 zile raportate la populație

În ultima săptămână au fost raportate 95 de focare de COVID-19 în toată țara. Sunt foarte vulnerabile județele: Alba, Brașov, Cluj, Constanța, Iași și Prahova.

Vulnerabilitatea este un indicator calculat în baza ratei de incidență, numărului de focare, ratei de transmitere, gradului de ocupare din secțiile destinate pacienților cu coronavirus și secțiile ATI. În urmă cu o săptămână, nouă județe și Capitala erau cu vulnerabilitate ridicată. 

Cele mai mari rate de incidență cumulată (numărul de cazuri la 100.000 de locuitori în 14 zile) s-au înregistrat în: Vâlcea (172), București (160), Vaslui (153), Brașov (140), Iași (138).

Potrivit raportului, rata de pozitivare a testelor RT-PCR este de aproximativ 7% la nivel național, în creștere față de săptămânile trecute. De asemenea, se observă că aproximativ o treime din testele prelucrate în ultima săptămână au fost efectuate la cerere.

Principalele concluzii ale INSP în privința epidemiei până la 27 septembrie:

În săptămâna 21-27 septembrie, 34.3% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Constanța și Brașov.
– 31% din totalul deceselor au fost înregistrate in București, Prahova, Arad, Bihor și Iași, în ultima săptămână.
– In 15 județe si Municipiul București se înregistrează o rata de incidenta cumulata peste 100/100.000 locuitori.
– 1 din 25 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.
– 81.1% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 59.9% din decese au fost la bărbați.
– 95.2% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociata.