Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
FOTO: perfecte.md

Vaccinarea: pro sau contra? Întrebarea care a împărţit părinţii din România în două tabere

FOTO: perfecte.mdVechea dispută dintre taberele pro şi contra vaccinare a redevenit actuală după ce Ministerul Sănătăţii a făcut public un raport care arată că doar în acest an, trei bebeluşi au murit de rujeolă. Criză perpetuă de vaccinuri combinată cu mişcarea anti-imunizare, plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte neîncrederea în vaccinare şi suntem la limita de risc. Cu alte cuvinte, în orice moment o epidemie de boli contagioase şi periculoase poate scăpa de sub control și produce ravagii printre copii și adulți.

Inconştientă statului, lipsa de informare şi refuzul medicilor de a admite că pot apărea şi efecte adverse după vaccinare alimentează frica părinţilor, care astfel decid să nu îşi mai vaccineze copiii.

În judeţul Vâlcea, în luna aprilie a fiecărui an, timp de o săptămână, reprezentanţii de la Imunologie merg în comunităţile de rromi, acolo unde există cele mai multe reticenţe, pentru a vaccina toţi copiii rămaşi cu restanţe pe caietul de vaccinări. „Ne ocupăm de partea de informare şi de educare a populaţiei la modul general. Până la apariţia anumitor vaccinuri se murea de difterie, holeră, poliomielită. Cei care nu decedau în urma acestor boli crunte rămâneau cu dizabilităţi grave toată viaţa.” a declarat dr. DSP Vâlcea Gândăcioiu Cristiana.

• Avocatul Poporului s-a autosesizat în scandalul vaccinării

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul epidemiei de rujeolă şi solicită Ministerului Sănătăţii motivele pentru care, din luna aprilie şi până în prezent, proiectul de act normativ privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nicio etapă prevăzută de lege: „Avocatul Poporului solicită, între altele, Ministerului Sănătăţii să comunice motivele pentru care din luna aprilie şi până în prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nicio etapă prevăzută de lege, în vederea reglementării la nivel de act normativ a situaţiei ce face obiectul sesizării din oficiu a instituţiei Avocatul Poporului. Aceasta în condiţiile în care, la data de 8 aprilie 2016, în cadrul emisiunii 24 de minute, de la postul de televiziune Digi 24, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii anunţa faptul că un proiect de lege al cărui iniţiator este ministerul, prevede ca vaccinarea să devină obligatorie, urmând ca în cel mai scurt timp acesta să fie pus în dezbatere publică”, se arată în comunicatul emis de instituţia Avocatului Poporului.

• Ministerul Sănătăţii condamnă campaniile împotriva vaccinării

„În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeola a fost înregistrat săptămânile trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeola şi niciun deces. Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR (rubeolă, oreion, rujeolă).

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copii sub 1 an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârstă de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi.

Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.” se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.’

Săptămâna trecută, oficialii Ministerului Sănătăţii anunţau că a fost confirmat şi al treilea deces cauzat de rujeolă.

Ministerul Sănătăţii a plătit 9,1 milioane de lei pentru achiziţia celor 380.800 de doze de vaccin ROR (rubeolă, oreion, rujeolă), potrivit datelor transmise de minister către ZF.