Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tratament revoluţionar contra hepatitei C

În Marea Britanie s-a dat acordul provizoriu pentru un tratament contra hepatitei C în valoare de 400 lire sterline pe zi. Dar preţul medicamentelor a stârnit controverse de ambele părţi ale Atlanticului. Proiectul pentru aprobarea medicamentului Sovaldi, produs de compania Gilead Sciences din SUA, a apărut în toiul dezbaterilor în jurul unui preparat care promite să revoluţioneze tratamentul contra unui virus ucigaş, dar la un preţ mare pentru guverne şi societăţile de asigurări.

Sovaldi este un medicament „eficient din punct de vedere clinic şi al costurilor”, deschizând astfel calea către adoptarea lui pe scară largă în Marea Britanie.

Urmare disputei privind costul mare a tratamentului s-a facut o propunere de preţ de 34.983 lire sterline pentru o cură de 12 săptămâni, cu o reducere de 30% faţă de preţul de 84.000 dolari practicat în SUA.

Sovaldi se află în situaţia de a deveni medicamentul nou cu cel mai mare succes din toate timpurile. Cu toate acestea, el a devenit un paratrăznet al preocuparilor privind costul mare al noii generaţii de medicamente de avangardă aflate acum în dezvoltare pentru afecţiuni mergând de la cancer până la maladii extrem de rare.

In SUA, preţul de 1.000 dolari pe zi pentru Sovaldi a stârnit o reacţie adversă din partea politicienilor, asiguratorilor şi activiştilor sociali. Sovaldi, cunoscut şi sub numele de Sofosbuvir, va produce economii pe termen lung pentru sistemele de sănătate, reducând costurile spitalizării şi, în unele cazuri, ale transplanturilor hepatice. Medicamentul, care are o rata de vindecare de peste 90%, este primul dintre cele cîteva produse noi care promite tratarea hepatitei C cu mai multă eficacitate, mai rapid şi cu mai puţine efecte secundare decât medicamentele folosite până acum.