Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Taxă pentru ,,faultarea” medicilor de la UPU

TAXARE. Medicii de la Urgențe vor scăpa de pacienții care apelează abuziv la serviciile medicale de urgență. Începând din acest an, persoanele care se prezintă inutil la camerele de gardă vor plăti o taxă de 20 de lei.

În ultima perioadă, tot mai mulți vâlceni și-au făcut un obicei din a apela la Serviciul de Urgență pentru afecțiuni care puteau fi tratate acasă, după un consult la medicul de familie, încărcând astfel, inutil, activitatea medicilor din cadrul acestui serviciu. Medicii de la Urgențe au în medie 120 cazuri/zi, un sfert din aceste cazuri ar  putea fi rezolvate de medicii de familie, dacă bolnavii ar apela la serviciile lor și nu ar da buzna la Urgențe doar pentru că ,,aveau drum în zonă” sau se aflau în oraș cu ,,alte  treburi”.

Introducerea coplății ar fi avut ca prim efect aglomerarea acestui serviciu, iar pentru evitarea acestui fenomen Ministerul a găsit și antitodul. Persoanele care vor chema Salvarea sau vor ajunge într-o cameră de gardă fără să fie cazuri de urgență vor fi taxate, cel puțin așa este prevăzut în proiectul de lege care introduce coplata.

Astfel, o persoană va plăti, după ce va fi consultată și se va constata că nu era un caz de urgență, o taxă  de 20 de lei.

În situațiile normale, sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la specialist și în spitale, însă nu și pentru asistența medicală de urgență. Cea mai ieftină va fi coplata pentru medicul de familie, 5 lei pe consultație și 15 lei pentru vizitele la domiciliu, în afara programului. Consultația la medicul specialist în ambulatoriu va fi de 10 lei, iar cea în afara programului de lucru „“ 20 lei. Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă, de 50 de lei pe episod de internare.

Cele mai scumpe vor fi investigațiile mai complexe, o angiografie va fi 150 de lei, iar un RMN 200 de lei. Proiectul prevede că  un pacient nu va plăti mai mult de 600 de lei pe an, peste această sumă, serviciile vor fi gratuite.

Pe lege, bolnavii cronici înscriși în programele naționale de sănătate vor beneficia de servicii și tratament gratuite, iar serviciile medicale pentru situațiile de urgență vor fi gratuite până la stabilizarea pacientului. Coplata nu se va aplica nici în cazul nașterilor, viitoarele mămici plătesc oricum la preț dublu  toate serviciile, medicamentele  și materialele sanitare.

DANA NEDESCU