Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Spitalul din Brezoi a fost desființat din greșeală de șefa DSP Vâlcea

RĂZGÂNDIRE. Prefectul își recunoaște vina, pe jumătate. Spitalul Orășenesc Brezoi a fost pus din greșeală pe lista neagră a Ministerului Sănătății din cauza medicului Maria Murăruș, șefa DSP Vâlcea, care a luat decizia, fără a lua în calcul banii dați de UE. În consecință, prefectul cere MS, printr-o cerere expresă, menținerea în funcțiune a Spitalului Brezoi și, dacă se poate, transformarea Spitalului Bălcești în secție a Spitalului Drăgășani. Hârtia a fost dusă la București chiar de primarul Robert Schell, înaintea începerii ședinței de Guvern.

Prefectul Petre Ungureanu a reparat  greșeala comisă la începutul lunii ianuarie, când și-a dat acordul pentru desființarea spitalelor Brezoi și Bălcești. Miercuri dimineață, reprezentantul Guvernului în teritoriu a trimis ministerului o adresă în care cerea revocarea primei propuneri. Prefectul a recunoscut că prima decizie a fost dată în necunoștință de cauză, din cauza lipsei de informare. În goana de a respecta deciziile șefilor din MS, Maria Murăruș a ,,uitat” să specifice faptul că spitalul Brezoi are în derulare un proiect de câteva milioane de euro, bani dați de UE, pentru modernizarea, echiparea și îmbunătățirea infrastructurii serviciilor de asistență ambulatorie. Åefa DSP  habar nu avea că primarul este obligat, prin contract,  să mențină destinația spitalului cel puțin 5 ani de zile, altfel pierde banii, cum nu știa nici faptul că ambulatoriu face parte integrată din spital, deci nu poate exista în afara lui.

După scandalul apărut în presă și amenințările primarului Robert Schell cu blocarea drumului național, prefectul și șefa DSP au revenit asupra deciziei. „La momentul analizei efectuate nu am dispus de o informație deosebit de importantă, și anume, prevederile contractuale ale contractului de finanțare prin Programul Operațional Regional 2007 „“ 2013, al cărui obiect îl reprezintă finanțarea nerambusabilă a proiectului ,,Medical Brezoi „“ Modernizarea, echiparea, dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii serviciilor de asistență ambulatorie în valoare de 3.180.871,06 lei și conform cărora beneficiarul, Consiliul Local Brezoi, este obligat pe perioada termenului de 5 ani de la implementare să nu înstrăineze sub nicio formă bunurile mobile și imobile finanțate în cadrul acestui proiect și să asigure un management eficient, prin utilizarea resurselor umane și materiale,  pentru implementarea corectă și în termen a proiectului.

În aceste condiții, întrucât în proiect este cuprins întreg patrimoniul Spitalului Orășenesc Brezoi, deci și ambulatoriu, nu se poate lua în considerare desființarea ori reorganizarea lui în cămin de bătrâni, fără a ne asuma implicațiile financiare și sociale ce decurg de aici, inclusiv pierderea eligibilității Consiliului Local Brezoi pentru trei proiecte, depuse pe fonduri structurale și aflate în diferite stadii de evaluare”, se spune în adresa trimisă de prefect.

Cei doi au revenit la sentimente mai bune și față de Spitalul Bălcești. Prefectul își menține propunerea făcută, dar cu rugămintea de a lua în analiză și varianta preluării spitalului ca secție a Spitalului municipal Drăgășani, situație în care ,,s-ar asigura o asistență medicală spitalicească eficientă și de calitate pentru populația din zonă”.

Aceleași servicii, mai puțini șefi

În cazul în care MS nu va lua în calcul ultimele propuneri făcute de Prefectura Vâlcea, iar administratorii celor patru spitale vor refuza să se supună reformei, vor rata semnarea contractului cu CAS-ul. ,,Nu are importanță dacă am semnat sau nu pentru prima propunere, noi am făcut o cere expresă prin care cerem  modificarea primei propuneri care viza comasarea Spitalului de Obsterică și Ginecologie și cel din Mihăiești în secții ale SJU și desființarea spitalelor Brezoi și Bălcești. Din câte am aflat Spitalul Brezoi se încadrează în procentul de 70% impus de Guvern în ceea ce privește cheltuielile salariale, iar proiectul european în baza căruia s-a făcut modernizarea spitalului îi obligă să-i păstreze destinația cel puțin 5 ani. Åi trebuie să ținem cont și de faptul că acolo s-ar putea dezvolta și turismul. Problema este că cine nu se conformează, nu mai semnează contractul cu CAS-ul. Încercăm să menținem cele două spitale, există însă și varianta ca o parte din personal să-și piardă locul de muncă, funcțiile de conducere sau obiceiurile proaste. Cert este că reforma în sănătate a început, fie că place sau nu unora. Reforma nu are ca scop rolul de a menține directorii în funcții, ci de a merge bine sistemul de sănătate” – a precizat Ungureanu.

DANA NEDESCU