Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
4. Spital extrem urgenε1

Spital extremă urgenţă

Ion Cîlea propune finanţarea Spitalului Judeţean de Urgenţă prin donaţii ale localnicilor

Lipsa fondurilor din sistemul de sănătate nu mai este un secret pentru niciun român. În plină dezbatere parlamentară a noului proiect de sănătate din România, autorităţile locale se zbat din răsputeri să asigure funcţionarea unor unităţi sanitare de importanţă vitală în judeţ. În faţa unor critici acerbe venite din partea edililor locali, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a trebuit să vină cu iniţiative inedite pentru menţinerea în „viaţă” a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Din păcate, nici această idee nu poate fi pusă în practică în acest moment, contractul de finanţare al celei mai mari unităţi spitaliceşti din Vâlcea nepermiţănd finanţarea SJU din fonduri private decât abia de anul următor.

Cerinţă: „Investiţi în viaţa oamenilor”

Primarul comunei Popeşti, Constantin Şerban, a păţit-o pe propria piele când a trebuit să meargă în SJU cu fiica sa la urgenţe. „Am avut o experienţă îngrozitoare. Nu mai vreau să mai vorbesc despre acest lucru. Mi se pare oricum inadmisibil să nu ai minimele dotări la Unitatea de Primiri Urgenţe. Mi s-a răspuns că nu ţine de Consiliul Judeţean, ci direct de Ministerul Sănătăţii. Sincer, nu mă interesează. Şi acum sunt nevoit să merg cu fiica prin spitale şi mă confrunt cu aceeaşi problemă. Le-am cerut şi prefectului şi preşedintelui Cîlea să investească în viaţa oamenilor. Un om dus la groapă nu mai este util societăţii. Avem nevoie de oameni sănătoşi şi de un sistem sanitar funcţional. Eu a trebuit să cumpăr la preţ dublu orice medicament din farmaciile de la poarta spitalului. Deja mă gândesc să înfiinţez un punct farmaceutic în comună pe la care să treacă orice pacient care pleacă la Urgenţe cu salvarea pentru a se aproviziona cu medicamente”, spune cu năduf primarul Şerban. Intervenţia primarului nu a rămas fără răspuns din partea preşedintelui Cîlea. „Trebuie să susţinem Spitalul Judeţean. Este adevărat că nu avem fonduri pentru medicamente şi va trebui să gestionăm această situaţie cât mai bine. Propun ca fiecare primar şi viceprimar din judeţ să contribuie cu 2% din impozitul pe venit în contul unei asociaţii pe care o vom înfiinţa pentru asigurarea fondului de medicamente şi materiale sanitare la Spitalul Judeţean. De altfel, rog totă lumea să se alăture acestui demers”, a spus Ion Cîlea. Ideea preşedintelui CJ nu va putea fi pusă în practică prea curând. „Ne-am interesat. Primarii PSD, 32 la număr, sunt cert alături de noi. Din păcate nu putem interveni în bugetul SJU Vâlcea decât de anul următor”, a declarat consilierul personal al lui Cîlea, Ion Stanciu. Bugetul SJU Vâlcea, asigurat din fondurile repartizate prin CAS, se ridică la 6,4 milioane, din care salariile şi utilităţile se ridică la 6,35 milioane.

Buican: „Nu este treaba noastră!”

În plină dezbatere legislativă a proiectului de lege a sănătăţii, secretarul biroului permanent al Camerei Deputaţilor, liberalul Cristian Buican îl ia pe „Nu” în braţe. „Nu este treaba noastră. Ştiu că avem ministru al Sănătăţii şi şef la DSP Vâlcea, dar nu putem interveni cu aceste instrumente în calitatea serviciilor oferite la Spitalul Judeţean Vâlcea. Sper ca noul cadrul legislativ să creeze oportunităţi mai bune pentru gestionarea acestei situaţii. Nu ştiu de iniţiativa domnului Cîlea. Dacă banii aceştia, cei 2% , vor intra în aceleaşi buzunare care gestionează fondurile alocate spitalului nu este OK. Dacă într-adevăr se va face ceva pentru cetăţenii acestui judeţ, da, pot spune că este o iniţiativă bună. Lucrurile nu stau tocmai bine la SJU. Doamna director Sălişte a dat un examen în 2000-toamna şi de atunci s-a pus cu fundul pe funcţie. Sigur, Direcţia de Sănătate Publică poate face un raport către ministru prin care să îi sesizeze nivelul scăzut al calităţii serviciilor din spital şi să ceară declasarea lui. Dar, acelaşi lucru îl puteţi face şi dumneavoastră”, susţine preşedintele liberalilor vâlceni. La poarta spitalului din Vâlcea funcţionează, pe profit chiar, trei farmacii private care asigură, la preţ prohibitiv, necesarul de medicamente şi materiale sanitare ale pacienţilor ce calcă pragul SJU Vâlcea.