• Medicii vor avea dureri de cap
Existenţa celor şapte servicii de informaţii naţionale fac din ţara noastră o mare forță în domeniu, dar asta nu împiedică apariţia unui serviciu nou, chiar dacă serviciile secrete şi-au conservat sistematic influenţa manifestată în societatea românească. Este vorba despre Serviciul de Informaţii al Sistemului Sanitar – SISS, a cărei viitoare activitate predilectă va fi combaterea fenomenului deja generalizat al corupţiei, flagel care macină de ani buni medicina românească. „SISS va declanşa operaţiunea de racolare de cadre din sistemul sanitar, indiferent de vârstă şi de nivelul de pregătire profesional, dar care nu sunt compromise moral şi juridic, identitatea reală a acestora urmând să fie total protejată, lucrându-se strict sub acoperire”.
Fără putinţă de tăgadă, cel mai corupt domeniu este cel sanitar. Lucru cu atât mai grav cu cât, în România zilelor noastre, flagelul mitei este deja unul generalizat. Iar atunci când te duci la un spital pentru un banal consult sau o operaţie complexă, doar dacă nu ai gânduri sinucigaşe nu iei şi plicul cu şpagă aferentă cu tine. În plus, criza de medicamente şi echipamente medicale se adânceşte pe zi ce trece, invers proporţional cu „tunurile” de zeci de milioane de euro pe care le dau, pe bandă rulantă, clienţii politici ai funcţionărimii din fruntea Ministerului Sănătăţii. Iar înfiinţarea unui serviciu specializat care, împreună cu SRI, DNA, Parchetul General şi IGPR, să se ocupe exclusiv de demascarea cazurilor concrete de corupţie şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi ar fi trebuit, în mod normal, să stârnească entuziasmul celui plătit din bani publici să asigure bunul mers al sistemului sanitar. Numai că ministrul Sănătăţii nu s-a arătat deloc încântat de înfiinţarea SIIS. Iar după cum susţin sursele noastre, are şi toate motivele să fie îngrijorat…
Medici şi ofiţeri de informaţii
„Părintele” SISS este Vasile Păduraru, membru fondator al Federaţiei Cadrelor Medicale din România – SANITAS, care se află deja în fază finală a înfiinţării SISS. Păduraru a pregătit acest serviciu de informaţii împreună cu mai mulţi colegi, medici şi asistenţi medicali. Aceştia nu vor lucra însă singuri în strângerea, analiza, prelucrarea şi predarea „ponturilor” obţinute sub acoperire către alte organe de anchetă abilitate. Ei vor fi supervizaţi de mai mulţi profesionişti ai sistemului, atât poliţişti de judiciar, cât şi ofiţeri de informaţii. Iar după cum ne-a declarat în exclusivitate noul şef al SISS, serviciul „va fi specializat în combaterea fenomenelor de corupţie, şpagă, trafic de influenţă şi alte aspecte negative care planează asupra cadrelor medicale”.
Începe racolarea de agenţi sub acoperire
După cum susţine acelaşi Vasile Păduraru, în cel mai scurt timp „SISS va declanşa operaţiunea de racolare de cadre din sistemul sanitar, indiferent de vârstă şi de nivelul de pregătire profesional, dar care nu sunt compromise moral şi juridic, identitatea reală a acestora urmând să fie total protejată, lucrându-se strict sub acoperire”. Sub deviza „Totul pentru pacienţi, nimic pentru noi”, se speră că SISS va disciplina munca din sistemul sanitar prin eradicarea corupţiei, excluderea serviciilor administrative, manageriale şi de tip medical de proastă calitate, care se prestează acum în detrimentul pacienţilor”.
Protocoale de colaborare
Pentru eficientizarea activităţii sale, SISS va încheia protocoale de colaborare cu SRI, DNA, Parchetul General şi IGPR. Acestea sunt cu atât mai necesare cu cât, la ce şpagă se dă în România la medici şi asistente, dar şi la ce „tunuri” de miliarde se dau la licitaţiile pentru achiziţionarea de medicamente şi echipamente medicale, informaţiile concrete vor curge gârlă, mai ales că ele vor fi furnizate de către oameni din interior. Mai rămâne deci doar ca şi „beneficiarii”, în speţă procurorii anticorupţie, să ţină pasul cu rapoartele SISS. (enational.ro)
Lasă un comentariu