Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sfaturi pentru astenia de primăvară

Astenia de primăvară nu e o boală propriu-zisă, ci un simptom, o tulburare, o stare de slăbiciune, de disconfort fizic şi psihic care apare la începutul primăverii.

Primăvara poate fi un anotimp dificil pentru unii. Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate din cauza carentelor alimentare (iarna consumă multe produse conservate, care au un aport scăzut de vitamine şi minerale). Astenia de primăvară se manifestă sub forma unei stări de oboseală pronunţată, diferită însă de cea pe care o resimţi după un efort fizic ori intelectual prelungit.

Cea mai gravă consecinţă a asteniei netratate este depresia, care se caracterizează printr-o stare de tristeţe acută, de pierdere a încrederii în sine. Ceea ce e şi mai grav e că, după dispariţia asteniei, depresia rămâne.

Iată care sunt cele mai frecvente simptome: te trezeşti dificil dimineaţa, chiar şi după 8-9 ore de somn, şi, mai mult, te simţi tot obosită; eşti buimacă, dezorientată şi-ţi vine greu să te orientezi; nu te poţi concentra şi devii pasivă faţă de ceilalţi; îţi lipseşte energia necesară activităţilor zilnice; te simţi nervoasă şi iritată; eşti melancolică; ai dificultăţi de comunicare cu ceilalţi, devii apatică.

Simptomele enumerate mai sus pot fi combătute cu o dietă bogată în magneziu. Deosebit de important în funcţionare celulei nervoase, acest mineral poate regla stările de anxietate sau nervozitate, pe când lipsa lui provoacă stări de confuzie, insomnii, probleme de concentrare, stări depresive.

Datorită complexului de vitamina B, drojdia de bere ajută la refacerea formei fizice şi psihice. Este indicat să luăm zilnic o linguriţă cu drojdie de bere amestecată cu miere.

La început de primăvară, nu doar magneziul e soluţia pentru a ne pune pe picioare. Verdeţurile de sezon (spanacul, păpădia, untişorul, salata verde, urzicile) conţin, pe lângă magneziu, cantităţi importante de calciu, potasiu şi vitamine (C, E, betacaroten). Odihna este la fel de importantă în această perioadă ca alimentaţia. Ţine cont de mişcare, chiar dacă asta înseamnă exerciţii intense la o sală de sport sau doar plimbări prin aer liber!