Laringectomia constă în îndepărtarea chirurgicală a laringelui. Laringele reprezintă porțiunea gâtului care găzduiește corzile vocale, responsabile de producerea sunetelor. Laringele conectează nasul și gura la plămâni şi protejează sistemul de respirație păstrând lucrurile pe care le mănânci sau bei în esofag și în afara plămânilor. Laringectomia este o afecţiune care diminuează capacitatea de a vorbi, a înghiți și chiar de a respira. Astfel, pacientul laringectomizat este nevoit să deprindă noi abilităţi după operație.
Cancerul laringian este o afecţiune tumorală a căilor respiratorii superioare, constituie aproximativ 4-5% din totalul tumorilor maligne şi afectează cu predilecţie bărbaţii. Maladia debutează mai frecvent la vârsta de 40-60 de ani şi foarte rar este întâlnită sub 30 de ani. În declanşarea cancerului laringian, contribuie mai mulţi factori: fumatul, poluarea, suprasolicitarea coardelor vocale, consumul exagerat de alcool. Cel mai nociv este fumatul, 98% dintre bolnavii cu cancer laringian sunt fumătorii abuzivi timp de 15-20 de ani. Din această cauză, pacientul diagnosticat cu această afecțiune, ajunge la laringectomie.
România se află pe locul 5 în Europa în ceea ce privește incidența și riscul de mortalitate din cauza cancerului laringian, mai ales în cazul bărbaților.
„Purtarea unui filtru HME cu canulă sau filtru HME cu adeziv reprezintă o soluție ce vine în sprijinirea pacientului laringectomizat, în funcţie de nevoie. Drept urmare, pentru un pacient laringectomizat, se recomandă 365 de filtre umidificatoare HME pe an și 240 de adezivi (de la caz la caz sunt pacienți cu diferite afecțiuni ale pielii în urma operației și radioterapiei, astfel încât pot purta un adeziv pe zi sau unul la două zile). Durata maximă de utilizare a unui adeziv este de 48 de ore”, explică reprezentanţii Asociației Naționale a Laringectomizaților Total din România.
Potrivit Asociației, filtrele umidificatoare reduc costurile spitalizării cu până la 21%, îmbunătățesc substanțial calitatea vieţii iar vizitele la spital pentru problemele respiratorii sau toracice se diminuează.
Datele publicate de «Clinical Research Corporation» din 13 aprilie 2018 privind folosirea de filtre umidificatoare pentru canula traheală la pacienţii laringectomizaţi au evidențiat următoarele concluzii:
· Calitatea vieţii per total: 79.4% utilizatori – «excelentă, foarte bună»;
· Calitatea somnului după laringectomie: 55.3% utilizatori dorm bine, comparativ cu 42.2% non-utilizatori;
· Calitatea vocii după laringectomie: 33% non-utilizatori au avut probleme cu vocea, comparativ cu 26.5% utilizatori;
· Viața de zi cu zi: 77.2% utilizatori duc o viață normală, comparativ cu 61% non-utilizatori”
Echipa Clarfon oferă soluţii de recuperare a pacienților suferinzi de laringectomie precum filtre HME, canule traheale, butoane fonatorii, laringofoane, furnizate de către cei mai buni producători.
Cu laringofonul de la Clarfon, variaţia tonului poate să transmită din nou emoții, permite schimbări ale volumului vocii, de la şoaptă la ton ridicat, fiind un dispozitiv medical care se recomandă pacienților care au avut operații de îndepărtare ale corzilor vocale.
Pentru laringofoanele Clarfon, in luna Mai, se aplică o reducere de 300 lei.
Lasă un comentariu