Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pericolele din ambalaje

Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că „oamenii care consumă alimente procesate sau ambalate sunt expuși în mod cronic unui nivel scăzut de chimicale sintetice de-a lungul vieții, inclusiv în cele mai sensibile perioade de dezvoltare”. Ei susțin că pentru producerea ambalajelor sunt folosite circa 4.000 de chimicale. Pe lângă consultarea listei de ingrediente, cumpărătorii ar trebui să fie atenți și la ambalajul în care sunt împachetate produsele pe care le cumpără. Acestea ar putea conține substanțe chimice care pot contamina alimentele și, astfel, ar putea pune sănătatea consumatorului în pericol, arată un studiu publicat în Journal of Epidemiology & Community Health.

Printre substanțele care ar putea periclita sănătatea consumatorilor se numără formaldehidele, regăsite în sticlele de plastic în care sunt ambalate apa și băuturile răcoritoare. Această chimicală poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului. Acestora li se adaugă anumite tipuri de ftalați, bisphenol-A (BPA), despre care un studiu recent a arătat că poate fi periculos pentru sănătate, tributil, triclosan sau nonilfenol, substanțe care ar putea provoca tulburări endocrine.

„Contaminarea alimentelor pe fondul ambalajului nu este o chestiune nouă și este deja un subiect pentru studiile europene și nu numai. Multe dintre chimicalele deja detectate sunt la un nivel atât de scăzut, încât sunt slabe șanse ca acestea să presupună un risc semnificativ pentru consumatori”, a declarat prof. Andy Smith, cercetător la Unitatea Toxiologică MRC din Leicester, citat de The Guardian.