100 de intervenţii chirurgicale pe cord pentru copii au fost făcute de medicii italieni şi români care colaborează în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice din iulie anul trecut de când este semnat protocolul de colaborare. Toate cele 100 de intervenții realizate au fost finalizate cu succes.
„Am reușit ceea ce ne-am propus, adică să salvăm aici, acasă, copiii noștri care se nasc cu malformaţii cardiacefără a mai fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări. Anul trecut am stabilit cu reprezentanţii clinicii italiene că vom continua acest program şi că îl vom dezvolta la nivel național. În prezent se realizează intervenții la București la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie” și în alte 4 centre din Iași, Tg. Mureș, Cluj Napoca și Timișoara„ a declarat Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătăţii.
Extinderea Programului de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, program în cadrul căruia echipe de medici italieni şi români operează copii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România, a fost semnat în luna iulie 2014 de către ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.
„Cea de-a doua componentă a programului o reprezintă cea de instruire a personalui medical în domeniul chirurgiei cardiace. Ținta noastră este ca în anul 2016, după 2 ani de la înființarea programului, echipa de medici români să poată efectua în integralitate intervențiile, fără coordonarea medicilor din Italia”, a mai spus ministrul Sănătății.
Mortalitatea infantilă datorată malformaţiilor congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an. Numărul anual de copii cu probleme cardiace, printre nou-nascuti, este de aproximativ 2.500-3000 de cazuri noi pe an.
Lasă un comentariu