1

Femeia MUŞCATĂ de CĂPUŞĂ s-a tratat singură acasă

O femeie din judeţul Vâlcea a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă muşcată de căpuşă, în ziua de 25 mai a.c. însă medicii de la UPU nu au tratat cazul cu operativitate, ba, mai mult, femeia a fost plimbată între urgenţe şi chirurgie fără să i se acorde îngrijiri medicale. Doina Pavel locuieşte în Râmnicu Vâlcea, dar stă mai mult la Păuşeşti Măglaşi, unde probabil că a şi fost muşcată de căpuşă.
Dacă femeia nu ar fi intrat într-un cabinet veterinar privat din Vâlcea, probabil că nimeni nu ar fi aflat că medicii de la urgenţe au refuzat să o trateze sau măcar să o îndrume către un loc unde poate fi tratată. Cazul a fost făcut public de un medic veterinar din Vâlcea, la care femeia a apelat pentru a fi sfătuită, dar şi pentru a cumpăra o soluţie care să omoare căpuşa.
„Alo ! Serviciul de urgenţă şi secția de chirurgie a spitalului Râmnicu Vâlcea, să știți că scoaterea unei căpușe şi efectuarea analizei de sânge pentru depistarea babesiozei la o persoană este o urgenţă! Acum câteva minute a venit la mine o clientă cu o căpușă în picior, cu piciorul umflat, care de pe la prânz stătea pe la urgențe, aceștia au trimis-o la chirurgie, iar la chirurgie i-au spus că s-a terminat programul și să se ducă acasă să și-o scoată singură cu un ac … sau să se întoarcă mâine dimineață! Nici vorbă să îi sugereze cineva şi o analiză de sânge! Nepăsare sau prostie?” – se întreabă retoric un medic veterinar din Vâlcea.

„De la urgenţe, am plecat cu căpuşa în picior”

Doina Pavel ne-a povestit odiseea prin care a trecut, spunând că nu-i vine să creadă că i s-a refuzat consultaţia medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţe. „Eu nu văd prea bine cu aceşti ochelari, port unii cu care văd bine doar când citesc. De asemenea, mie îmi apar aluniţe pe corp şi de aceea când m-a muşcat căpuşa am crezut că este doar o aluniţă, neuitându-mă cu atenţie. După 4 – 5 zile când a început să mi se umfle piciorul şi să mi se înroşească, m-am uitat mai cu atenţie şi am realizat că este o căpuşă.
Prima dată, m-am dus la un medic veterinar să mă sfătuiască. Acesta mi-a spus că nu este de glumă şi să merg la medicul de familie şi apoi la spital. Am fost luni la medicul de familie, care când a văzut că e umflat mi-a dat bilet de trimitere la chirurgie, la urgenţe. Am fost acolo şi mi s-a spus că pe vremea lor nu se mai scoteau căpuşele la chirurgie. Mi-au spus să mă duc acasă, să iau un ac şi să scot căpuşa. Efectiv, la urgenţe nu am fost consultată de nimeni, măcar să vadă ce este cu mine. Mi-au mai spus că dacă insist şi vreau chirurgie să mă întorc mâine dimineaţă în policlinică, la chirurgie. De la urgenţe, am plecat cu căpuşa în picior, fără să mă consulte nimeni. Presupun că am stat de vorbă cu o asistentă. M-am dus la o farmacie veterinară, am cumpărat frontline, iar fiul meu mi-a spus să dau pe căpuşă, aşteptă să moară şi apoi să o scot cu penseta. Aşa am şi făcut, iar soţul meu mi-a scos-o cu penseta”, ne-a povestit Doina Pavel.