Se discuta din ce in ce mai mult despre efectele devastatoare ale aditivilor periculosi din alimente, mai exact E-urile utilizate in special cu rol de conservare si colorare in industria alimentara.
Tot mai multi romani se straduiesc sa aleaga alimente cat mai sanatoase, dar etichetele ne trezesc la realitate si ne arata ca nu s-au schimbat foarte multe in listele de ingrediente ale produselor. In schimb scrisul in sine a devenit tot mai mic, mai ascuns dupa fragmente de ambalaj si mai greu de deslusit.
Din nefericire Romania este in urma fata de alte natiuni si la acest capitol. O serie de substante nocive interzise de multi ani in alte tari mai civilizate se gasesc inca in magazinele noastre si sunt consumate in masa in mod inconstient, chiar si de persoanele cu risc crescut de imbolnavire in urma consumului: sugari si copii ( E-uri incluse in laptele praf, dulciuri pentru copii, mezeluri promovate ca fiind destinate copiilor, pate-uri), persoane cu pielea sensibila, persoanele care sufera de alergii sau astm, batrani, femei insarcinate ( foarte multi aditivi pot provoca defecte fetale sau chiar oprirea sarcinii din evolutie).
Iata o selectie ale celor mai periculoase E-uri, care pot avea efecte devastatoare asupra sanatatii. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne dezvaluie in cartea sa „Biblia alimentara” riscurile la care ne supune consumul acestor substante:
E 104 poarta si denumirea de Galben de chinolina. Un colorant extrem de periculos, permis in UE si interzis in tari precum Japonia, Australia, Norvegia si Statele Unite. Din cartea profesorului Mencinicopschi aflam ca E 104 poate produse astm, dermatita, alergii, ADHD la copii. Este interzis persoanelor sensibile la aspirina. Doza zilnica admisa stabilita de comisia de evaluare pentru E104 este de 10 mg/kg corp, insa comisia a recunoscut ca pot exista efecte negative si asupra unor persoane care s-au incadrat in baremul de consum stabilit. Galbenul de chinolina este inclus frecvent pe lista ingredientelor urmatoarelor produse: inghetata, bomboane, acadele, peste afumat, ruj, medicamente si multe altele.
E 155 se mai numeste si Brun HT iar profesorul Mencinicopschi ne recomanda sa nu-l consumam deloc. Este un colorant maro deosebit de periculos, artificial si se gaseste frecvent in produsele de cofetarie, ciocolaterie, diverse derivate din cafea. Poate induce la persoanele care sufera de astm reactii adverse. Este interzis persoanelor alergice la aspirina. La copii poate provoca ADHD si conform studiilor este cancerigen. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia. Este permis in Romania.
E 123 denumit si Amarant. Este un colorant rosu despre care profesorul Mencinicopschi spune de asemenea ca nu trebuie consumat deloc. Este creat artificial. Acest aditiv poate provoca eczeme, astm, ADHD la copii, defecte neonatale daca este consumat de femeile insarcinate, moarte fetala si cancere. Producerea defectelor neonatale si moartea fetala au fost demonstrate prin studii pe animale. In SUA este interzis inca din 1976 de catre FDA din cauza potentialului cancerigen. Mai este interzis si in Norvegia, Statele Unite ale Americii, Rusia si Austria. Are o utilizare foarte limitata în Franta si Italia (se foloseste doar pentru colorarea caviarului). In Romania din pacate este admisa utilizarea lui pentru vinuri, bauturi spirtoase si icre din peste. Poate fi utilizat si pentru prajituri sau umpluturi cu arome de fructe.
E 249, 250, 251, 252 – Nitriti si Nitrati de Sodiu si Potasiu. Sunt acei coloranti si conservanti utilizati cel mai des in mezeluri si produse afumate din carne si peste. Pe langa rolul de conservare, confera un aspect rosiatic si proaspat carnii. Profesorul Mencinicopschi atrage atentia ca acesti aditivi interfereaza cu metabolismul uman, mai ales cu transportul acizilor grasi in sange. Toti nitratii si nitritii cresc riscul de cancer. De asemenea acesti aditivi reduc capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigenul si creaza stari inexplicabile aparent de cefalee, cianoze, hipoxie celulara. Sunt foarte periculosi pentru sugari si copii mici. Este bine sa evitam sa oferim copiilor sa manance mezeluri de orice fel sau carne semipreparata din comert. Aceste substante pot declansa hipertensiune precoce. Provoaca urticarii si alergii persoanelor sensibile. Induc afectiuni ale glandei tiroide si perturba metabolismul iodului. Cum o intreaga industrie a carnii bazata pe produse de tip fast food utilizeaza acesti aditivi in mod curent, in Romania si UE nu sunt interzisi ci doar se recomanda o doza zilnica maxima admisa pentru consum de 0,1 mg/kg corp in cazul nitritului de potasiu si 5,0 mg/kg corp in cazul nitratului de potasiu. Pentru nitritul si nitratul de sodiu recomandarea oficiala este de a nu se consuma frecvent, desi produsele care contin acesti aditivi sunt la tot pasul si cantitatile consumate se cumuleaza.
E-uri care pot produce cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330;
E-uri care pot afecta structura sangvina: E250, 251, 252;
E-uri care pot produce urticarii, dermatite si alte boli de piele: E230, 231, 232, 233;
E-uri care pot ataca sistemul nervos: E311, 312;
E-uri care pot produce ulcer si alte tulburari de ordin digestiv: E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407;
E-ul care distruge Vitamina B12 din organism: E200;
Acestea sunt doar cateva exemple dintr-o mare multime de ingrediente periculoase pe care le consumam zilnic fara sa avem habar de riscurile la care ne supunem. Chiar si in cazul in care am cunoaste dozele zilnice admise pentru fiecare substanta nociva in parte, calculul este imposibil fiindca pe ambalajele produselor alimentare cumparate nu se mentioneaza cantitatea de aditivi utilizata.
E-urile nu sunt eliminate pe cale naturala din organismul uman. Ele se acumuleaza si au efecte cu raza lunga de actiune. Odata produse, aceste efecte si dereglari metabolice si imunitare determina boli grave cu urmari devastatoare asupra sanatatii.
Lasă un comentariu