Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Directorul de la CAS Vâlcea, pe făraș! Iată poziția oficială a CNAS

Directorul interimar al CAS Vâlcea, Dumitru Hobeanu, a fost găsit incompatibil de ANI. Inspectorii de integritate au constatat faptul că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 ianuarie – 4 martie 2013 întrucât, simultan cu deținerea funcției publice, a desfășurat și activitatea remunerată de evaluator al Spitalului Orășenesc Tg. Bujor (în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor), realizând astfel venituri plătite de CoNAS în cuantum de 10.021 lei.

Directorul Dumitru Hobeanu este cunoscut și ca singurul conducător de CAS din țară, care a reușit marea performanță de a obține zero puncte la concursul organizat de Casa Naţională de Sănătate pentru ocuparea posturilor vacante de preşedinţi – directori generali, care a avut loc în data de 2 martie 2016. De altfel, nici unul dintre candidaţii care s-au prezentat nu au reuşit să obţină punctajul minim pentru a trece la proba de interviu, adică 70 de puncte.

La evaluarea cu pricina au fost prezenţi doar 32 de candidaţi, din cei 47 înscrişi iniţial. Pentru conducerea CAS Vâlcea, s-au înscris doi candidaţi. Actualul director interimar, Dumitru Hobeanu şi fostul director Alin Voiculeţ. În timp ce Voiculeţ a obţinut al şaselea punctaj (35,8 puncte), în timp ce Dumitru Hobeanu a obținut un mare zero.

După apariția anunțului oficial din partea ANI, redacția noastră a solicitat un punct de vedere Casei Naționale de Sănătate, care ne-a răspuns prompt:

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a solicitat Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, prin adresa nr.P/6121/2016, punct de vedere referitor la măsurile pe care urmează să le ia, în concret, la momentul la care se impune adoptarea acestora, respectiv data rămânerii definitive a Raportului de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate privind pe Dumitru HOBEANU.

Vă facem precizarea că solicitarea punctului de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici – ca autorităţi naţionale competente, a fost făcută pentru a putea dispune măsurile ce se impun în conformitate cu dispoziţiile art.25 din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative „ (1) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta şi dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni.

(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (I) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.

(3) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

(4) Prin derogare de la dispoziţiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate ca urmare a săvârşirii unor abateri dintre cele cuprinse în prezenta lege nu pot consta în mustrare sau avertisment.”

În concluzie, la data rămânerii definitive a Raportului de Evaluare al ANI, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va dispune măsurile legale în ceea ce îl priveşte pe domnul Dumitru HOBEANU, atât pentru calitatea de Preşedinte-Director General cu delegare al CAS Vâlcea, cât şi pentru funcţia publică detinută.