Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Circ pe seama sănătății vâlcene

CONFLICT. Scandalul dintre cele două instituții vâlcene, Consiliul Județean Vâlcea și Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Vâlcea, continuă. Dacă la  început bătălia s-a dus prin comunicate de presă în mass-media locală, săptămâna trecută, CAS a organizat o conferință de presă în care a explicat motivul real al conflictului. Rodica Mărginean, directorul CAS Vâlcea, a declarat că respectivul conflict ar fi putut fi evitat dacă președintele Ion Cîlea s-ar fi consultat cu  specialiștii din domeniul sanitar și, nu în ultimul rând, dacă la întâlnirea de la București nu s-ar fi lăsat antrenat într-o dispută verbală foarte aprinsă care i-a distras atenția de la explicațiile specialiștilor CNAS. Aceasta susține că pe viitor va colabora cu actuala conducere a CJ doar în scris pentru a evita un război inutil, declanșat de conducerea CJ doar de dragul imaginii.

Vâlcenii au făcut circ la întâlnirea de la București. Întâlnirea de mediere de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a decurs în termeni nu tocmai diplomatici. Președintele CNAS a lipsit din cauze de schimbare de guvern, deși președintele CJ Vâlcea, social-democratul Ion Cîlea, își manifestase dorința ca medierea să se facă în prezența acestuia. Åeful CNAS și-a delegat  directorul adjunct, decizia declanșând un adevărat scandal.  Conducerea CJ Vâlcea s-a simțit jignită și-a început o serie de atacuri la adresa conducerii CNAS. La întoarcere, conducerea CJ a declarat că întâlnirea a fost o victorie, fapt infirmat de Rodica Mărginean, șefa CAS Vâlcea. Aceasta  susține că cei trei delegați ai Consiliului Județean și-ar fi dat seama că acest fapt dacă ar fi fost atenți la explicațiile specialiștilor și la afirmațiile directorului SJU Vâlcea, democrata Georgeta Săliște, care a confirmat faptul să suma stabilită în timpul medierii era suma oferită de conducerea CAS Vâlcea.

 ,,Trebuie lămurite niște lucruri pentru că văd că domnul Cîlea mai mult inflamează lucrurile în loc să vadă de binele județului. Apreciez eforturile pe care le face pentru binele județului, dar să nu pună bețe în roate specialiștilor. În primul rând trebuie să o iau cu începutul. Domnul Cîlea, ca reprezentat al CJ, a refuzat categoric să semneze contractul de servicii pentru Spitalul Județean de Urgență Vâlcea și a solicitat medierea între cea din urmă instituție, CAS Vâlcea și Consiliul Județean Vâlcea, la Ministerul Sănătății cerând totodată și ca președintele CNAS să fie prezent. Președintele CNAS a specificat că nu poate fi prezent fiind angrenat în alte activități. Ce a ieșit la București nu are rost să mai comentez. Apoi al doilea lucru este faptul că CAS Vâlcea nu are de plătit către SJU restanțe din 2010, ci este factura pentru luna decembrie, depusă în ianuarie, în valoare totală de 2,2 milioane lei. Numai că în ultima zi a lunii ianuarie am plătit o sumă și au mai rămas 1,9 milioane lei. Deci nu este o restanță din nu știu ce an. Trebuie să înțeleagă toată lumea că doamna Săliște, managerul SJU,  a fost chiar mirată de propunerea noastră, catalogând-o ca fiind peste așteptări”, a declarat Rodica Mărginean.

Spitalele vâlcene obligate să se mulțumească cu resturile

Åefa CAS Vâlcea a precizat că de dragul imaginii, conducerea CJ încearcă să atragă toate fondurile alocate județului Vâlcea doar către SJU în detrimentul celorlalte unități spitalicești ale județului, acestea fiind obligate să se mulțumească cu resturile de la masa spitalului județean.

,,Spitalul Județean a primit cei mai mulți bani, 68% din sumele alocate pentru județul Vâlcea. Acum vrem să moară toată lumea și să rămânem numai noi, pentru că, de fapt, cam așa s-a pus problema.  Nu poti să dai toți banii unui singur spital, care a primit deja o sumă destul de mare, iar pe ceilalți să-i lași să moară. S-a imflamat toată lumea când s-a închis spitalul Bălcești, dar acum ne interesează doar soarta SJU. Din momentul în care a preluat Maternitatea, Spitalul Județean primește lunar peste 5 milioane de lei, în condițiile în care celelalte spitale primesc doar câte 300 mii lei, cum este cazul Spitalului Drăgoiești. Directorul ne-a transmis deja că pleacă pentru că nu-și mai poate asuma responsabilitatea menținerii lui în stare funcțională. Directorul Spitalului Horezu ne-a rugat să-i dăm în avans 20 mii lei, din cei 40 mii lei alocați,  pentru achiziționarea de combustibil. Nu mai are bani de încălzire. Nu ne mai interesează spitalul Brezoi, nu ne mai interesează Horezu, acum ne interesează doar SJU. Toți ceilalți au făcut sacrificii, au renunțat la sporuri, la tichetele de mas㔦 SJU nu a renunțat la nimic. Ei își iau în continuare tichetele de masă cu toate că fondurile sunt insuficiente. Legea obligă spitalele să-și plătească prima dată salariile și utilitățile, iar din ce rămâne restul, adică medicamentele și materialele sanitare, dar nu poți să dai toți banii pe salarii și utilități, cum se obișnuia până acum”, a precizat directorul executiv al CAS Vâlcea.

DANA NEDESCU