Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Centrul de permanență Bălcești, lăsat de izbeliște de DSP Vâlcea

DSP Vâlcea a făcut o evaluare a stării de sănătate a populației și a serviciilor medicale oferite de actuala guvernare. Din raport rezultă că vâlcenii beneficiază din plin de  servicii medicale, chiar dacă Guvernul a sistat angajările în sistemul sanitar și a închis un spital și câteva centre de permanență. În județ există un necesar de 21 medici de familie, posturi accesibile pentru contractul cu CAS, iar din cele 89 de localități ale județului, 85 au cabinete medicale de medicină de familie cu sediul principal în localitate, restul localităților beneficiind de asistență medicală prin înființarea unor puncte de lucru. Cu toate că în raportul DSP, județul nostru figurează cu patru centre de permanență, doar trei sunt funcționale, centrul de la Bălcești funcționând doar pe hârtie și doar pentru câteva zile. Primăria Bălcești a investit 6 miliarde lei vechi în reabilitarea clădirii, alte 4 miliarde în aparatură medicală, bani oferiți de Banca Mondială, o investiție sabotată de Guvernul Boc prin blocarea angajărilor.

Conducerea DSP Vâlcea încearcă, la cererea prefectului județului, să facă campanie Guvernului PDL, mediatizându-i realizările. O încercare sortită eșecului în condițiile în care actuala guvernare a pus pe butuci sistemul sanitar din România. Conform unui raport realizat de DSP, pentru informarea prefectului, guvernul MRU are ca obiectiv principal creșterea accesibilității la asistența medicală primară prin înființarea unor centre de permanență, trei la număr, pentru că ultimul, dar și cel mai important, centrul de la Bălcești care deservește o populație de 45.200 de locuitori a murit la câteva zile de la înființarea lui.

Deși primele trei funcționează în spații relativ modeste, ele au rezistat măsurilor Guvernului Boc, doar centrul de la Bălcești a fost ras de pe hartă. Centrul de permanență Galicea a fost înființat în data de  1.09.2008 și deservește patru localități cu o populație de 1408   locuitori. În centrul respectiv  fac gărzi 7 medici și 7 asistente medicale. Centrul de permanență din   Băile Govora a fost înființat în data de  1.02. 2009, chiar dacă localitatea nu avea stație de ambulanță, într-un spațiu aparținând primăriei Băile Govora. Centrul deservește 6 localități, din care 5 în mediul rural, cu o populație de 22060  locuitori și are  6 medici și 6 asistente medicale. Centrul de permanență Călimănești a fost înființat în aprilie 2009, tot ca centru fix, într-un cabinet de medicină de familie, deservind 3 locălități arondate, din care 2 în mediul rural, cu o populație  de  13 288  locuitori. CP funcționează cu 8 medici și 8 asistente medicale.

Centrul de permanență  Bălcești a fost înființat, pe hârtie,  la data de 1.06.2011, dar a fost suspendat la câteva zile. Pe hârtie figurează ca „Centru de permanență fix, cu sediul în mediul urban, în localitatea Bălcești, sediu aparținând primăriei, situat la parterul spitalului desființat, deservind 15 localități arondate, din care 14 în mediul rural, cu o populație  de  45200  locuitori.  CP era deservit de 15 medici și 15 asistente medicale. Primăria Bălcești a achiziționat pentru centrul respectiv aparatură de 4 miliarde lei vechi, prin banca Mondială, a investit alte 6 miliarde de lei în reabilitarea clădirii, a obținut toate avizele de funcționare, a parcurs toți pașii, dar a fost blocată de ordonanța premierului Boc care prevede blocarea angajărilor. Astfel, așa-zisul centru  de permanență a fost suspendat la câteva zile de la înființarea lui, din cauza lipsei de personal specializat. Cei 15 medici au rămas împrăștiați în cele patru zări ale țării, iar bolnavii din Bălcești se roagă la Dumnezeu să-i țină sănătoși.

DSP a ras Bălceștiul de pe hartă

DSP a realizat și în rezumat al activității acestor centre care includea și adresabilitatea cetățenilor, doleanțele și necesitățile celor din Bălcești nu se regăsesc în raportul cu pricina, deși problemele din zonă au ajuns în buletinele de știri. Conducerea DSP susține că adresabilitatea către toate CP  în primele  luni din 2012( 793 solicitări) a fost mai scăzută decât cea din 2011 ( 824). „Ca și în anii anteriori, adresabilitatea a fost mai mare în stațiunile balneare , în special în Călimănești, iar media lunară de solicitări adresate  CP din județ a fost  de 400 de solicitări. Proporția de neasigurați  variază  între 8-12%, cu o medie de 10% pe județ. Persoanele adulte cu vârste între 15-44 ani  și 45-64 ani au cea mai mare adresabilitate în CP Galicea și Govora, pe când în CP Calimănești adresabilitatea este mai mare la grupele de vârstă 0-14 ani, ceea ce reflectă structura pe grupe de vârstă din localitățile respective. Au crescut, față de 2011, atât procentul de copii 0-1 an consultați în centrele de permanență (de la 19 la 22%), cât și procentul de vârstnici  peste 65 ani. Procentul de rezolvare a cazurilor la sediu este  92-97 %  la CP Băile Govora și CP Călimănești, și de 85 % la CP Galicea ( media pe județ este 91%). Procentul de pacienți care au fost trimiși pentru consult la alte  specialități este foarte mic 5- 10%. Solicitarea Serviciului Județean de Ambulanță Vâlcea pentru asistență de urgență s-a făcut în principal  la  Centrul de permanență Galicea, centru de permanență aflat la distanță mare față de structurile de primiri urgențe din județ, celelalte centre având o singură solicitare a echipajelor de urgență SAJ.  Au fost făcute 18 solicitări ale ambulanțelor de transport ( 9 din acestea au fost făcute de CP Galicea)”. Directorul Maria Murăruș nu amintește nimic de cetățenii din Bălcești, de bolnavii din zonă lăsați de Guvernul Boc și fără spital și fără centru de permanență. Unde se duc aceștia, cărui spital se adresează sau cine preia cazurile grave?

DANA NEDESCU