Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Centru de primiri urgențe din Ostroveni, BLOCAT de refuzul medicilor de familie

Prefectul județului Vâlcea, Florian Marian, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că ideea înființării unui Centru Medical de Permanență în cartierul Ostroveni, s-a lovit de un zid, în momentul în care medicii de familie din Vâlcea au refuzat să se implice în acest proiect.

Încă de la începutul anului 2017, primarul Mircia Gutău a găsit soluția, prin preluarea internatului de la Liceul Ferdinand din Râmnicu Vâlcea, din cartierul Ostroveni, şi să-l transforme într-un Centru de primiri urgenţe uşoare. Iniţiativa primarului vizează decongestionarea de la UPU Vâlcea, iar noul centru ar putea funcţiona la parterul internatului liceului Ferdinand. Proiectul va fi realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Vâlcea.

În opinia prefectului de Vâlcea, proiectul este blocat de refuzul medicilor de familie.

„În cadrul Comitetului de Dialog Social, pensionarii au ridicat problema creării cel puţin în municipiul Râmnicu Vâlcea a unui Centru de Permanenţă în Ostroveni. Pensionarii au mai susţinut că ar trebui să se găsească şi o rezolvare legislativă, în sensul de a se găsi o soluţie juridică care să impună existenţa unor asemenea centre de permanenţă. M-am lovit ca de un zid la acel moment. În discuţiile cu medicii de familie, aceştia au motivat că sunt foarte puţini, mulţi chiar se vor pensiona, şi nu există această posibilitate. Cert este că sunt de acord cu crearea unor centre de permanenţă – şi cred că toată lumea este de acord cu asta – care să degreveze Serviciul de Urgenţă din Spitalul Judeţean. Chiar zilele trecute a fost o discuţie aprinsă pe tema că mulţi pacienţi sunt trimişi, îndeosebi de către medicii de familie, la Urgenţe, chiar dacă, uneori, problemele acestora nu sunt de competenţa UPU. Cred de această dată că este, într-adevăr, şi o problemă legislativă, a sistemului de sănătate publică şi este necesară o schimbare din acest punct de vedere.

Sper din toată inima ca până la sfârşitul anului să fie făcuţi paşi înainte cu privire la Centrul de Permanenţă din Ostroveni. Nu sunt foarte optimist la acest moment, pentru că din discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie am văzut o abordare care, mie, sincer, mi-a displăcut. Dar poate că am avut prea mult probleme la început de mandat şi nu sunt optimist de felul meu”, ne-a spus prefectul Florian Marin.