Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ce conţine pachetul de bază în sănătate?

Pachetul de bază, al cărui proiect a fost lansat marţi de Ministerul Sănătăţii şi se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii. Acesta este structurat pe mai multe capitole şi vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.

Pachetul de servicii de bază descurajează românii să-şi mai achite contribuţiile la asigurările medicale, asta cred managerii de spitale după ce Eugen Nicolăescu a anunţat deja că toţi vom beneficia de servicii de urgenţă şi de prevenţie, dar şi de consultaţii la medicii de familie, indiferent dacă suntem asiguraţi sau nu.

„Pachetul de bază se va asigura pentru toate categoriile de cetăţeni, şi asiguraţi, şi neasiguraţi, doar pe câteva elemente: pe prevenţie, pe programe naţionale şi pentru urgenţă”, a declarat Eugen Nicolăescu. Cetăţenii asiguraţi vor beneficia şi de alte servicii, „pentru că ei sunt plătitorii de asigurări de sănătate”, a mai adăugat Nicolăescu.

În opinia ministrului Sănătăţii, în următoarele 2 – 3 luni, ar fi utile întâlniri la care să participe medicii şi asociaţiile de profil, astfel încât la 1 februarie 2014 toţi factorii implicaţi în actul medical să ştie în ce constă aplicarea pachetului. El consideră că ar trebui schimbat şi sistemul managerial şi a arătat că după pachetul de bază va fi construit şi cel suplimentar.

Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie.

Realizarea pachetului este prevăzută în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.