Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CAS VÂLCEA: Vezi ce se întâmplă cu CARDUL tău de sănătate!

Începand cu ziua de luni, 4 mai 2015, la sediul CAS Valcea s-a prezentat un numar mare de asigurati solicitand lamuriri referitoare la cardul national de asigurari de sanatate, dar si cu diverse probleme intampinate la furnizorii de servicii medicale. Asaltaţi de valul mare de cereri, reprezentanţii CAS Vâlcea au decis să vină în sprijinul asiguraţilor, precizând care sunt paşii de urmat în anumite situaţii.
„La Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, unde adresabilitatea este cea mai mare, in urma discutiilor purtate, am primit un sprijin deosebit din partea membrilor consiliului de administratie al spitalului si din partea Consiliului Judetean Valcea pentru implementarea si functionarea sistemului cardului national, in acest moment sistemul functionand fara probleme la cel mai mare furnizor de servicii medicale din judet.
In ceea ce priveste activitatea medicilor de familie din Vâlcea, acestia opereaza servicii medicale pe baza de card inca din lunile ianuarie-februarie 2015 si nu sunt probleme majore, sistemul functioneaza si nu sunt semnale negative din teritoriu. Serviciile acordate fara a fi validate cu cardul vor fi decontate furnizorilor, dar vor fi monitorizate separat la nivelul CAS Valcea, pentru a facilita predarea cardurilor catre asiguratii, care inca nu au intrat in posesia lor. In data de 8 mai 2015, situatia starii cardurilor nationale de asigurari de sanatate in judetul Valcea este urmatoarea: numar carduri distribuite 245.294, din care numar carduri activate 100.848, inactive 144.446″, susţine preşedintele CAS Vâlcea, Alin Voiculet.

Chiar dacă nu ai primit cardul, trebuie să beneficiezi de servicii medicale

Persoanele asigurate care au intrat in posesia cardului national de asgurari de sanatate, in momentul in care se prezinta la un furnizor de servicii medicale (medic de familie, cabinet ambulatoriu, farmacie, spital, etc) aflat in relatie contractuala cu CAS Valcea, trebuie sa prezinte cardul pentru a beneficia de servicii medicale.
Persoanele asigurate care pana la aceasta data nu au primit cardul national de asigurari de sanatate (fie nu le-a fost emis, fie nu au intrat inca in posesia lor pentru ca nu fost prezenti la domiciliu in momentul distribuirii cardurilor de catre reprezentantii Postei Romane), beneficiaza de servicii medicale si farmaceutice ca si in perioada anterioara datei de 1 mai 2015, data de implementare a cardului.
In acest sens, solicitam furnizorilor de servicii medicale sa respecte legislatia in vigoare si sa acorde serviciile cu card de sanatate celor care l-au primit, dar si fara card de sanatate celor care inca nu au intrat in posesia lui.
Pentru ca s-au primit sesizari ca sunt furnizori de servicii medicale care au refuzat consultul anumitor persoane care nu sunt inca in posesia cardului, la nivelul CAS Valcea s-au luat toate masurile pentru inlaturarea acestor situatii.
Pe aceasta cale, sfatuim pacientii care intampina greutati la primirea unui serviciu medical sa semnaleze de urgenta acest lucru la CAS Valcea sau la numarul de telefon inscriptionat pe cardul de sanatate.

Cardul va fi adus acasă de Poşta Română

Pe site-ul CAS Valcea (www.cnas.ro/casvl) exista postata lista cu persoanele asigurate ale caror carduri se afla la sediul institutiei noastre, returnate de catre Posta Romana, pentru cei care nu au fost gasiti la adresa mentionata pe plic.
Adresam rugamintea persoanelor asigurate care inca nu au primit cardul, sa nu se mai adreseze Casei de Asigurari de Sanatate pentru ca acesta le va fi adus acasa de catre Posta Romana, iar daca sunt asigurati, vor beneficia de servicii medicale pana cand vor intra in posesia cardului, fara a avea nevoie de alte documente (gen adeverinta emisa de casa de asigurari).

Ai pierdut cardul? Te costă 15,50 să-l recuperezi

Persoanelor asigurate care au pierdut cardul, sau ale caror date inscriptionate initial pe card nu mai corespund situatiei actuale, le facem precizarea ca pot intra in posesia altui card pe baza unei cereri tip completate la sediul CAS Valcea si a unei taxe in cuantum de 15,50 lei (contravaloarea cardului), care se achita in momentul solicitarii. Pentru aceste categorii de asigurati, se elibereaza o adeverinta in baza careia vor beneficia de servicii medicale, cu o valabilitate de 60 zile. Cei care au depus cereri la sediul CAS Valcea pentru a li se emite alt card, inaintea datei de 1 mai 2015, sunt rugati sa se prezinte la sediul CAS Valcea pentru achitarea contravalorii cardului.
Persoanele asigurate care au primit cardul si care in mod expres, din motive religioase sau de constiinta, refuza cardul, se vor prezenta la sediul CAS Valcea, unde vor depune cardul si vor intocmi o cerere pentru eliberarea unei adeverinta de asigurat cu valabilitate de 3 luni de zile.
Copiii cu vârsta până în 18 ani, beneficiază de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi.
Persoanele care nu sunt asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, nu beneficiaza de card national de asigurari de sanatate.
Serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Cum verifici dacă eşti asigurat

Pentru evitarea deplasarii si aglomerarii ghiseelor de relatii cu publicul de la sediul CAS Valcea, asiguratii isi pot verifica la orice ora si in orice moment, calitatea de asigurat si daca au sau nu card emis pe numele lor, de acasa, din fata calculatorului, pe internet, astfel:
1. Se apeleaza motorul de cautare GOOGLE, prin introducerea adresei: www.google.ro
2. Se cauta site-ul CNAS prin introducerea „CNAS”
3. Se selecteaza link-ul „Verificare asigurat”
4. Se introduce CNP-ul persoanei dorite
5. La „Numar verificare” se introduce numarul care apare in dreapta casutei (pe culoarea verde)
6. Se apasa butonul „Cauta”
7. Vor aparea datele despre calitatea de asigurat si daca s-a emis sau nu cardul
In cazul in care mesajul care apare este (ca sunteti asigurat si ca nu aveti card emis), nu trebuie sa va prezentati la sediul CAS, veti beneficia de servicii medicale ca si pana in data de 01 mai 2015, in baza calitatii de asigurat, cardul urmand sa fie tiparit la nivel central si sa fie livrat la domiciliu, in perioada urmatoare.
In cazul in care mesajul care apare este (ca sunteti asigurat si ca aveti card emis), dar nu ati intrat in posesia lui, rugam sa va prezentati la sediul CAS Valcea pentru verificarea situatiei de fapt.