Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Campania Food Revolution Day la Râmnicu Vâlcea

Anul acesta, campania Food Revolution Day a fost organizata si la Rm Valcea de catre psihologul Ana Maria Mosor, ambasador Jamie Oliver, si a fost dedicata constientizarii efectelor negative ale consumului de zahar si a bolilor severe cauzate de acesta. Alaturi de elevi, s-a analizat si calculat cantitatea de zahar din cateva „alimente” pe care copiii le consuma frecvent la scoala si acasa.

Conform unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii din Romania peste 25% din copiii de 8 ani sunt supraponderali sau obezi. Viitorul? Majoritatea copiilor supraponderali vor dezvolta boli cardiovasculare si diabet de tip II, probleme ortopedice, tulburari mintale si o scadere a stimei fata de sine. Numarul de cazuri de obezitate s-a triplat in anul 2010 fata de anul 1980.

România se află pe primul loc în ceea ce priveşte obezitatea infantila in UE.

„Zaharul chiar a ajuns dusmanul numarul 1 din alimentatia copiilor. Este ascuns asa bine in produse ca nu poti sa-l ocolesti. De exemplu, chipsurile care ne dau senzatia ca sunt produse sarate, de fapt sunt ff dulci, au adaugat zahar in procent de 40% din greutatea ambalata. Zilnic un copil ce obisnieste sa-si cumpere gustari de la magazin depaseste cu mult doza zilnica de zahar. Zilnic adolescentele se lupta cu kg in plus. Zilnic copiii sunt diagnosticati cu obezitate, diabet, ficat steatozic si mai rau, cancer! Zilnic dependenta de zahar creste!

Deci, se impune o revolutie, o nevoie de a citi etichetele ambalajelor, o nevoie de a folosi mai putin zahar in retetele de prajituri, o nevoie de a inlocui zaharul cu fructe uscate, cu fructe proaspete, cu miere, o nevoie de a constientiza zilnic ca fiecare lingura de mancare ne poate aduce mai aproape de boala! Azi le-am prezentat elevilor cateva variante de bauturi fara zahar ce pot fi preparate in casa, rapid si cu ingrediente datatoare de sanatate. Au fost incantati sa descopere ca exista solutii. Si, noi parintii cred ca suntem cheia, noi trebuie sa-i ajutam sa stea departe de ispite, noi trebuie sa facem echipa cu ei, cu dascalii si usor, usor, industria va trebui sa reformuleze retetele. Eu stiu ca se poate si fara zahar, acum au aflat si ei, important este ce vor alege sa faca cu banii pe care ii primesc de buzunar, si nu sunt putini, sunt chiar multi (50-100 lei saptamanalx4=200-400 lei lunar, pai cu banii astia chiar poti sa te alimenteti super sanatos si chiar BIO. )! Oare nu-i pacat sa-i cheltuiasca pe alimente care ii imbolnavesc! Haideti sa fim mai constienti de sanatate atunci cand inca o avem! cand inc a suntem tineri, cand in caputem alege! De noi depinde!”, arată psihologul Ana Maria Mosor.