Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Busuiocul – plantă magică

Busuiocul, plantă de cultură, cu un miros unic, de neimitat, este cunoscut la noi mai mult ca planta sacră cu care preoţii prepară agheasma mare, care se face la Bobotează sau stropesc pentru sfinţirea anumitor locuri şi lucruri şi alungarea diavolului. Foarte puţini oameni cunosc, însă, calităţile vindecătoare ale busuiocului.
Sfaturile bunicii sau utilizările practice ale busuiocului se referă în primul rând la calităţile legate de sănătate şi gospodărie. Busuiocul ajută foarte mult digestia, fiind un tonic natural în lupta cu indigestia. Infuzia de busuioc ajută foarte mult pentru refacerea stomacului după o masă copioasă sau orice alt fel de abuz culinar. În ceea ce priveşte ajutorul pe care îl primim de la busuioc în gospodărie, acesta este folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru a ţine departe insectele.

Iată cum îl poţi folosi:

• Balonări şi arsuri la stomac: uleiul esenţial de busuioc este un excelent tonic digestiv, folosit pentru balonare sau arsuri la stomac. Acest ulei este benefic şi ficatului, stimulează secreţia de bilă şi ajută la digerarea grăsimilor. Uleiul esenţial de busuioc se ia în cantitate limitată, maximum 4 picături pe zi şi este interzis femeilor însărcinate, care alăptează şi copiilor.

• Crampe: uleiul esenţial de busuioc tratează crampele şi durerile musculare. El oxigenează sângele şi îl fluidizează, tonifiind corpul şi atenuând oboseala musculară. Poţi masa zonele afectate de crampe cu ulei esenţial de busuioc amestecat cu un alt ulei vegetal.

• Oboseala: busuiocul stimulează persoanele care au tendinţa de a obosi repede. După o masă copioasă, o infuzie cu busuioc te va ajuta să nu te pleoşteşti şi să îţi continui munca la parametri buni. Seara însă, busuiocul te va ajuta să adormi mai uşor, graţie acţiunii sale antispasmodice.

• Antispastic: folosit sub formă de ulei esenţial, busuiocul atenuează spasmele digestive, gastro-intestinale, vărsăturile şi greaţa. El este util femeilor care suferă de tulburări hormonale şi dureri mari în perioada menstruaţiei.

• Antioxidant: busuiocul este o plantă capabilă să combată efectul radicalilor liberi, pe termen lung. Antioxidanţii naturali prezenţi în busuioc – cum ar fi acidul rozmarinic – încetineşte îmbătrânirea celulară şi previne bolile de piele. Pentru a preveni bolile de inimă şi celelalte efecte nefaste ale radicalilor liberi, bea ceai de busuioc.