1

Bolile psihice, afacerea de top a halatelor albe

În ultimii ani, din cauza medicilor psihiatri, județul Vâlcea s-a transformat din județul pensionarilor… în județul nebunilor. Județul nostru figurează în scriptele Ministerului Sănătății cu cel mai mare număr de bolnavi psihici din țară, până și alcoolicii beneficiază de acest statut, statul cheltuind miliarde pe tratamente inutile și medicație extrem de scumpă. În acest an, statul a alocat 20.0000  lei, pentru  terapia ocupațională a bolnavilor psihici, în jocuri de table, remi, tenis etc. În același timp, Curtea de Conturi le-a cerut medicilor banii înapoi pe rețetele eliberate abuziv, în afara cadrului legislativ.

Într-o lume nebună, nebună, nebună, Ministerul Sănătății face managementul  programului național de sănătate mintală – subprogramul de profilaxie în patologia psihiatrică și psihosocială. Unitatea prin care s-a derulat programul este Spitalul de psihiatrie Drăgoești. Obiectivele sunt următoarele: asigurarea accesibilității, continuității și calității serviciilor pentru persoanele cu probleme  severe de sănătate mintală și desfășurarea de activități de terapie ocupațională.

Număr de bolnavi incluși în programe de reabilitare psihosocială… 50, suma cheltuită:  20.000 lei pentru 2012, din care 6000 lei în trimestrul I, pentru desfășurarea următoarelor activități: activități de  pictură și desen „“ aici a fost inclus un număr mai mare de  pacienți care au avut de exemplificat tematic o formă de pictura; activități gospodărești la care a participat un număr mai restrâns;  curățenie în incinta exterioară a spitalului – greblat, săpat, transport de lemne; activități recreative – sportive: joc de table, remi, tenis de masă, volei, fotbal, baschet, badminton.

Dacă instituționalizații de la Drăgoești beneficiază totuși de prezumția de nevinovăție în obținerea certificatului, în cazul celorlalți bolnavi din județ, care beneficiază de  certificate și rețete eliberate  de medicii psihiatri, Curtea de Conturi și CAS-ul au dubii în privința veridicității actelor. Inspectorii Curții de Conturi au impus deja restituirea contravalorii unor rețete eliberate abuziv.

DANA NEDESCU