Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ANSVSA: Brânza românească din alerta emisă de Italia este de vacă, nu de oaie

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ne informează că autorităţile italiene au comis o eroare emiţând o alertă privind o brânză de oaie de la SC Brădet, în loc de brânză de vacă.

În notificarea de alertă, iniţiată în data de 16 martie 2016, există un buletin de analiză, emis în 17 martie, care nu menţionează informaţii, precum: numele producătorului, sortimentul exact de produs, numărul lotului, data fabricării şi data expirării, mai spune ANSVSA.

În acest buletin de analiză parţial se precizează faptul că proba de brânză a fost recoltată dintr-un spital din Florenţa (Italia) în data 14 martie 2016. În proba analizată au fost identificate genele verotoxigene şi se lucrează pentru izolarea tulpinii de E.coli. La notificarea Italiei, Comisia Europeană a emis o alertă referitoare la infectarea cu E.Coli a unui produs de brânză din lapte de oaie din România, ţările afectate de măsură fiind România, Italia, Franţa şi Germania, potrivit site-ului CE, unde se arată că gradul de risc este serios.

Ministerul italian al Sănătăţii a cerut reevaluarea eficienţei sistemului de alertă sanitară în statele membre UE, după ce analizele au arătat că brânza de la Lactate Brădet pe care a consumat-o copilul de un an şi două luni din Florenţa internat cu sindrom hemolitic-uremic era contaminată cu bacteria E.Coli, a anunţat vineri Asociaţia Unităţilor Sanitare din regiunea Toscana, citată de portalul Firenze Today.

Analizele realizate de autorităţile italiene au confirmat că brânza produsă de societatea S.C. Brădet S.R.L. şi consumată de o familie de români din Peninsulă era infectată cu bacteria E. Coli.