Majoritatea dintre noi suntem foarte atenţi la ce bem, dar nu ne interesează din ce bem. Majoritatea refuzam apa de la robinet şi bem apă plată sau minerală din pet-uri, ignorând din ce este făcut acel ambalaj de pratic. În partea de jos a fiecărui ambalaj din prastic este un însemn, format dintr-un triunghi în mijlocul căruia se află o cifră. Acele însemne reprezintă compoziţia ambalajului. În rândurile de mai jos, puteţi vedea ce reprezintă fiecare simbol şi ce pericol reprezintă:
1. PET sau PETE. Acest material este recomandat a fi folosit o singură dată, deoarece există riscul de a emite o substanţă chimică periculoasă, care acţionează asupra hormonilor.
2. HDPE. Acest ambalaj este fabricat dintr-un material prastic cu probabibilitate foarte mică de a emite substanţe chimice în lichidul care este depozitat în ele.
3. V. Materialul cu acest simbol din ambajajul de prastic, emite în lichid două substanţe chimice toxice pentru organism.
4. LDPE. Acest plastic nu emite deloc substanţe chimice în apă, dar este utilizat în general în fabricarea plaselor.
5. PP. Este un material de culoare albă, utilizat în general la ambalarea iaurturilor. Nu este nociv.
6. PS. Acest material se utilizează în general în fabricarea paharelor de cafea şi la ambalajele fast-food. Este periculos, deoarece conţine stiren, substanţă care în contact cu căldura se dublează.
7. PC (sau OTHER) este cel mai periculos plastic, deoarece emite BPA chimic. Din păcate, acesta este cel mai folosit în fabricarea biberoanelor sau în recipientele pentru depozitarea alimentelor.
Lasă un comentariu