Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DRAMELE DE LÂNGĂ NOI: Femeile, victime ale violenţei domestice!

Mergem pe stradă, ne uităm la cei de lângă noi, însă mult prea preocupaţi de grijile noastre, nu vedem dramele ce se consumă foarte aproape de noi. În săptămâna prevenirii violenţei în familie, acţiune organizată de IPJ Vâlcea, recunoaştem că am fost mai atenţi în jurul nostru, acceptând invitaţia de a participa la masa rotundă pe tema prevenirii violenţei în familie, organizată joi, 2 octombrie a.c.

Astfel, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu specialişti din cadrul Centrului pentru victimele violenţei în familie, la sediul celor din urmă, au discutat pe tema prevenirii violenţei în familie şi modul de intervenţie în astfel de cazuri.

La această masă rotundă, au fost invitate şi beneficiare ale serviciilor acordate de Centrului pentru victimele violenţei în familie din Râmnicu Vâlcea, o locaţie a cărei adresă se ţine la secret, tocmai pentru ca victimele să aibă un loc de refugiu, unde să nu fie găsite de agresori. Aceste femei reprezintă un exemplu pentru societatea civilă şi pentru posibile victime care nu cunosc demersurile necesare pentru a beneficia la rândul lor de acest ajutor.

Aşadar, într-un spaţiu al Centrului, împreună cu cei de la Poliţie, le-am întâmpinat pe cele 5 femei, găzduite în acest moment de Centru. Timide, uşor stingherite de prezenţa noastră, tinere, dar şi doamne în vârstă, au luat loc. Unele dintre ele chiar ne-au zâmbit. În acel moment, am realizat câtă putere şi determinare trebuie să fie într-o asemenea femeie pentru a mai găsi forţa de a zâmbi. De cele mai multe ori, preocupaţi de grijile cotidiene, nu realizăm că în spatele unor asemenea zâmbete chinuite şi forţate zac ani de suferinţă, în care au îndurat umilinţe, bătăi, doar de dragul copiilor, de a avea şi mamă şi tată. EROARE de la un capăt la altul. Femeia ar trebui să ştie că aşa cum ea este brutalizată de un soţ sau concubin agresiv, copilul ei va creşte timorat, stresat, iar când va deveni adult se va transforma şi el în agresor sau victimă. Că doar aşa a văzut în familie!

FEMEIE ABUZATĂ: „Mi-a pus cuţitul la gât”

O femeie de 39 de ani, Ioana, a fugit din casa soţului, după ce luni de zile a îndurat bătăi şi violenţe de nedescris. Se află în Centru de 2 săptămâni de zile şi spune că a reuşit să-şi găsească liniştea. Este decisă să intenteze divorţ şi să nu se mai întoarcă niciodată în casa celui care a încercat să o omoare, deşi a jurat în biserică că o să o iubească şi o să o respecte. „Scandalurile au început imediat după ce ne-am căsătorit şi m-am mutat la el în casă. De cele mai multe ori, mă bătea fără niciun motiv. Venea băut acasă şi tăbăra pe mine. I-am cerut sprijinul fratelui meu, însă, în loc să mă ajute, m-a bătut şi el. Ultima dată, înainte de a pleca de acasă, soţul meu parcă turbase. Mi-a pus cuţitul la gât. Acela a fost momentul decisiv pentru mine. Mi-am dat seama că dacă mai vreau să trăiesc, trebuie să plec” – spune femeia. La Medicina Legală a aflat de existenţa Centrului şi a decis să-i treacă pragul.

O doamnă în vârstă, căruntă, dar cu o privire foarte blândă le-a povestit poliţiştilor calvarul pe care l-a trăit mai bine de 30 de ani, alături de un soţ violent. „Am suportat toată viaţa bătăile soţului meu. Pentru copii, am făcut-o. Am făcut şi plângeri, însă le-am retras. Banii ar fi fost tot din bugetul familiei” – spune doamna. Acum, doi dintre cei trei băieţi sunt plecaţi în străinătate, iar mezinul este la facultate. După ultima bătaie, femeia şi-a scos certificat medico-legal şi a fost convinsă, ca de această dată, să meargă până la capăt. A solicitat instanţei un ordin de restricţie, care să-i ţină soţul la distanţă şi aşteaptă încrezătoare un verdict.

De departe, cea mai emoţionantă poveste a fost a unei tinere, aflată în Centru de doar câteva zile. Aceasta, şi-a luat copilul de 1 an şi 11 luni şi a plecat din casa pe care tocmai o terminaseră, ea şi soţul, ajutaţi şi de părinţi. Mihaela este o tânără muncitoare, responsabilă şi care încă îşi mai iubeşte soţul, deşi de ceva timp, acesta o brutalizează frecvent. Extrem de vulnerabilă, aceasta povesteşte că problemele în familia ei au început din momentul în care soţul şi-a pierdut locul de muncă. Devenind cea care câştiga bani în familie şi ţinea lucrurile pe linia de plutire, soţul s-a pierdut cu firea şi a decis să-i arate cine e şeful în casă. I-a administrat câţiva pumni, ca să o aducă, chipurile, cu picioarele pe pământ. Tânăra a încercat, din răsputeri, să-şi salveze familia, discutând cu cei apropiaţi. Când a văzut că lucrurile se agravează a sunat la 112. La faţa locului, poliţiştii i-au explicat că neînţelegerile domestice nu sunt domeniul lor de activitate, neexistând cadru legal. Cu toate acestea, poliţistul a însoţit-o pe femeie până la uşă şi a ajutat-o să intre în casă. Tânăra a decis să părăsească domiciliul comun când a înţeles că soţul ei nu are de gând să se schimbe. A venit la Centru, împreună cu copilul ei, căutând protecţie. Şi a găsit-o. Nu ştie ce se va întâmpla în viitor, însă este decisă să nu accepte să fie brutalizată şi bătută.

Ordinul de restricţie, armă de apărare pentru femeile abuzate

Din mai 2012, victimele violenţei în familie pot solicita ordin de restricţie care să-l evacueze pe agresor de la domiciliul comun. Actul normativ care modifică Legea privind violenţa în familie a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 165, din 13 martie 2012 şi a intrat în vigoare la 60 de zile de la publicare. Noile reglementări stabilesc că inclusiv actele de gelozie sau izolarea victimei de familie şi prieteni pot constitui acte de violenţă, iar victima poate să ceară, în aceste cazuri, ordin de restricţie faţă de agresor.

Deşi ordinul de restricţie poate fi solicitat în instanţă de mai bine de 2 ani de zile, puţine femei abuzate cunosc acest lucru. Şi o altă hibă a acestei legi, cel puţin la Vâlcea, este modul extrem de greu de obţinere a unui astfel de ordin. Juristul Centrului spunea că, într-un dosar de acest fel, au existat şi 180 de zile până când a fost eliberat ordinul de restricţie. Ori, ideea legii este de a proteja victima de agresor, iar în 180 de zile se pot întâmpla foarte multe lucruri.