Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA. Cercetați pentru oferire de mită unor polițiști, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției

Ca urmare a activităților procedurale desfășurate de polițiștii anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au încheiat două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Astfel, la sfârșitul lunii iunie a.c., a fost încheiat cu o persoană, fără calitate specială, un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită, stabilind o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendarea executării acesteia pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul a fost constituit ca urmare a denunţului formulat în luna martie a.c. de către un lucrător de poliţie din cadrul I.P.J. Vâlcea – Poliţia Oraşului Bălcești – Compartimentul Rutier la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea.

În urma administrării probatoriului a rezultat faptul că, în data de 19.03.2022, în jurul orelor 17:00, în timp ce își exercita atribuțiile de serviciu pe raza comunei Fârtățești, județul Vâlcea, lucrătorul de poliție a oprit în trafic un autoturism, care, conform aparatului de măsurare a vitezei, a fost depistat că nu respectă regimul legal de viteză pentru acel segment de drum.

În autoturism, pe lângă conducătorul auto, se mai aflau patru persoane, printre care și inculpatul, care, auzind motivul opririi și măsura contravențională care urmează a fi luată, i-a promis și i-a oferit lucrătorului de poliție o sumă de bani cu titlu de mită, pentru ca, în schimb, acesta să nu dispună sancţiunea prevăzută de lege privind depășirea vitezei legale și de a aplica fie doar un avertisment, fie o amendă într-un cuantum mai mic.

Discuțiile cu inculpatul au fost înregistrate prin intermediul dispozitivului body cam din dotarea agentului de poliție, acestea fiind folosite ca mijloace de proba în reținerea situației de fapt.

***
De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu o persoană, fără calitate specială, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită, stabilind o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendarea executării acesteia pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul a fost constituit ca urmare a denunţului formulat în luna martie a.c., de către un lucrător de poliţie din cadrul I.P.J. Vâlcea – Postul de Poliţie Fârtăţeşti la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea.

În urma administrării probatoriului, a rezultat faptul că în data de 14.03.2022, în jurul orei 09.20, în timp ce își exercita atribuțiile de serviciu pe raza comunei Fârtăţeşti, jud. Vâlcea, lucrătorul de poliție a oprit în trafic o autoutilitară, care avea montat un dispozitiv neomologat de avertizare sonoră, faptă pentru care este prevăzută sancţiune contravenţională şi măsura complementară a reţinerii certificatului de înmatriculare potrivit prevederilor legale în vigoare.

În autoutilitară se afla ca pasager inculpatul în cauză, care auzind măsura de sancţionare adusă la cunoştinţa conducătorului auto, i-a promis şi oferit agentului de poliţie o sumă de bani cu titlu de mită pentru a nu lua măsurile legale faţă de conducătorul auto, în principal pentru a nu reţine certificatul de înmatriculare, conversație care a fost înregistrată cu dispozitivul body cam din dotare de către agentul de poliție.
***

Pentru administrarea probatoriilor, ofițerii anticorupție au desfășurat activități procedurale conform ordonanțelor de delegare emise de procuror.
Dosarele în cauză au fost trimise Tribunalului Vâlcea în vederea confirmării acordurilor de recunoaștere.