Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Biserica din Vâlcea în doliu. La numai 38 de ani, îndrăgita profesoară și preoteasă Alina Maria Lixandra s-a ridicat la ceruri

Maria Alina preotesa preotului Iulian Lixandra de la Parohia Călimănești II (din Deal) a încetat din viață, luni 08 august 2022, în urma unui cancer la sân care a chinuit-o mai mult de patru ani. În vârstă de 38 ani, preoteasa Maria Alina era mama a doi copii minori, profesor titular gr. I la scoala gimnazială Șerban Vodă Cantacuzino și una din cele mai respectate preotese din orașul Călimănești.

Născută în orașul Bălcești – Vâlcea, la 14 martie 1984 urmează cursurile primare și liceul ”Petrache Poenaru” în orașul natal. În anul 2007 termină facultatea de Biologie din Craiova, ca șef de promoție, iar în anul 2015 își trece în C.V și facultatea de Educație Fizică și Sport din Târgoviște.

A activat, mai întâi, profesor la școala gimnazială din Ghioroiu între anii 2008 – 2015.

Între anii 2015 – 2016 director adjunct al Liceului Tehnologic de Turism din Călimănești, iar de atunci până în prezent profesor titular, gr. I, al Școlii Gimnaziale Șerban Vodă Cantacuzino din localitate.

O femeie elegantă, jovială și mai mereu cu zâmbetul pe buze așa au conoscut-o călimăneștenii și elevii, iar în parohie a fost preoteasa implicată activ în activitățile cultural – spirituale de aici.

În anul 2008, la 12 octombrie, primește binecuvântarea arhierească și devine preoteasa lui Iulian Lixandra care este hirotonit preot la biserica Sf. Mihail și Gavril din comuna vâlceană Ghioroiu, pe care la 26 oct. 2009 reușesc să o resfințească. Ajung la Călimănești în anul 2015, iar Maria Alina își impune dragostea pentru misiunea ei și strălucește alături de parohia din Deal și de credincioși, împreună cu care înfloresc acest lăcaș de cult. Este înființat acum Centrul de Creație al Parohiei Călimănești II și este reconstruită de la zero toată obștea de aici, preoteasa Maria Alina fiind în centrul evenimentelor. Au fost reînviate tradițiile, sărbătorile au căpătat culoare, oamenii nevoiași au primit ajutor, iar copiii din parohie dornici de învățătură au primit dragostea și îndrumarea blajinei preotese care a organizat ateliere de lucru susținute benevol, dar cu mare dragoste. Așa a fost preoteasa lor, pe care au iubit-o și au respectat-o … Maria Alina!

Dintr-un loc uitat, destul de neîngrijit și arhaic cum devenise Biserica din Deal doi tineri, Maria Alina și preotul ei, au reușit să-i dea un sens schimbând locul într-un tărâm al speranței. Cei doi reușesc să resfințească și biserica de aici, la 18 iulie 2021, prilej cu care IPS Varsanufie a oferit preotesei Gramata Arhiepiscopală și Crucea Râmnicului cu mențiunea: ”Încredințați fiind de sprijinul oferit Bisericii, ca semn al aprecierii, prețuirii și binecuvântării Noastre.”

Corpul neînsuflețit este depus în pronaosul Bisericii din Deal, slujba de înmormântare va avea loc miercuri 10 august 2022, după liturghie.

„Zile de mare tristețe pentru comunitatea din orașul Călimănești!

Locuitorii orașului trăiesc zilele acestea o mare pierdere, ca o durere profundă, care nu poate fi alinată decât prin rugăciune, prin comemorare pioasă şi recunoscătoare, pentru ceea care a fost preoteasă și profesoară în această comunitate, Alina Maria Lixandra, soţie devotată, mamă şi fiică evlavioasă a Bisericii noastre.

Întreaga comunitate o plânge și este alături de familia îndurerată și greu încercată la pierderea celei care ne-a părăsit mult prea devreme! Îngerul lui Dumnezeu a fost trimis să o cheme la Domnul pe preoteasa Alina, iar sufletul ei a plecat să se prezinte înaintea Dreptului Judecător, să primească cununa răsplătirii pentru cele împlinite în viață, pe măsura talanților cu care a hărăzit-o Dumnezeu.

Când profesia de profesor este dublată de cinstea și demnitatea de preoteasă, care este primul și cel mai sigur sprijin și ajutor al fiecărui preot, atunci responsabilitatea este foarte mare, iar prețuirea și respectul oamenilor, al credincioșilor, este pe măsură. Preoteasa și profesoara Alina Maria Lixandra a îmbinat aceste două slujiri în chip minunat și armonios. Ca dascăl, a adus lumina în mințile copiilor, ajutându-i să crească frumos şi armonios. Ca preoteasă, a adus bucurie în parohie, și aici mereu în mijlocul copiilor, dar și al credincioșilor, care au socotit-o exemplu la rugăciune în biserică, la muncă și în cinste.

Cu mare dragoste faţă de Dumnezeu şi de valorile familiei creştine, doamna preoteasă Alina Maria Lixandra a fost cel mai prețios sprijin în activitatea pastorală pentru soțul său, preotul paroh Iulian Petru Lixandra, asumându-şi astfel dificultăţile vocaţiei familiei preoţeşti. Plină de credinţă, speranţă și smerenie, doamna preoteasă Alina a avut mereu o ţinută morală demnă şi o înţelegere profundă a rostului vieţii, a încercărilor şi suferinţelor, a bucuriei şi binecuvântării lui Dumnezeu.

În aceste momente grele pentru întreaga familie şi pentru cei care au cunoscut-o şi preţuit-o, adresăm condoleanţe şi vă încredinţăm de întreaga noastră compasiune!

Dumnezeu să odihnească sufletul ei cu drepţii, să îi facă parte de odihna Sa vesnică, iar amintirea ei o vom păstra ca pe o făclie aprinsă cu toţii în suflet!

”Când pleacă o preoteasă din casa unui preot, pleacă îngerul casei.” a fost mesajul transmis de Ana Ungureanu, profesor la Școala Gimnazială Șerban Vodă Cantacuzino Călimănești.

Dumnezeu să aibă grijă de ea și de familia îndurerată! Sincere condoleanțe!