Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vrajbă în USL

TENSIUNI. În ediţiile trecute ale bisăptămânalului nostru, scriam că în USL există o tensiune permanentă, pe care liderii încearcă, fără succes, să o mascheze. Liberalii şi social-democraţii nu reuşesc să se înţeleagă deloc în ceea ce priveşte împărţirea funcţiilor de primari ai localităţilor vâlcene, dar nici a fotoliilor de parlamentar. Nu de mult, liderul peneliştilor din Râmnic, senatorul Emilian Frâncu, lua decizia sistării acţiunilor comune cu pesediştii, până când aceştia nu vor „trece peste orgolii”. El spunea că disensiunile au apărut în momentul în care şeful PSD Rm. Vâlcea, consilierul local Gigi Matei, „a refuzat să se aşeze la masa negocierilor” pentru a discuta termenii susţinerii politice pentru candidatura parlamentarului Frâncu la Primăria Râmnicului.

VOCEA VÂLCII a anticipat, cu mai mult timp în urmă, că între liberali şi pesedişti există, în ciuda declaraţiilor de dragoste exprimate public, serioase neînţelegeri. Şi, iată, acum, realitatea ne-a confirmat acest lucru. După ce Frâncu şi Matei s-au bătut în orgolii, desfiinţându-se politic unul pe celălalt, acum a venit vremea discuţiilor în contradictoriu la judeţ, şefii PSD şi PNL nereuşind să se înţeleagă asupra candidaturilor pentru fotoliile de primar din judeţ. Cu toate că protocolul prevede, în mod expres, că cele două formaţiuni politice mai sus amintite vor merge, în alegeri, pe liste comune pentru câştigarea fotoliilor de primar, aceştia par să nu ţină seama de acest document. „Cele două părţi semnatare ale Alianţei vor participa la alegerile locale cu candidatura comună pentru funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene, primari de municipii reşedinţă de judeţ şi primar general al municipiului Bucureşti, precum şi cu liste de candidaţi comuni pentru consiliile judeţene, consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Prin acordul părţilor pentru organizaţiile judeţene sau de sector al Municipiului Bucureşti, Alianţa va putea prezenta candidaturi comune în una sau mai multe circumscripţii electorale comunale, orăşeneşti sau municipale sau la nivelul sectoarelor Municipiului Bucureşti”, se arată în protocolul de colaborare al USL.

Uite protocolul, nu e protocolul

Este greu de imaginat că PSD şi PNL vor candida, având în vedere actualele conjuncturi politice, pe liste comune. E posibil ca până la alegeri, Uniunea să se destrame, nu de alta dar, oricum, a venit pe lume printr-o naştere dureroasă şi deloc aşteptată.

Situaţia nu este, după cum vă informam, deloc calmă nici la nivelul municipiului. Din surse demne de încredere din interiorul PNL am aflat că unul dintre motivele care a condus la această ruptură între liberali şi pesedişti este legat de pretenţiile exagerate ale lui Gigi Matei care ar fi spus că este dispus să negocieze doar în condiţiile în care „paritatea din Consiliul Local va fi de 2 la 1, iar PSD va obţine doi viceprimari”. Potrivit protocolului acest lucru este imposibil, iar scenariul fantezist gândit de Matei nu face altceva decât să creeze un real dezechilibru politic în interiorul USL.

Surse din interiorul celor două formaţiuni politice ne-au spus că liberalii doresc să-şi propună proprii candidaţi pentru primăriile din Bujoreni, Laloşu şi Dăeşti, în timp ce pesediştii vor pentru ei fotoliul de edil în comunele Pesceana, Stoileşti şi Olăneşti. Totuşi, la mijlocul anului trecut, PNL şi PSD şi-au împărţit judeţele pe principiul parităţii, PSD urmând să propună 21 de candidaţi pentru preşedinţia Consiliilor Judeţene, în timp ce PNL în 20. În primă fază, PNL urma să propună candidaţi în 44 de localităţi, printre care şi Primăria Râmnicului, acolo unde va candida senatorul PNL, Emilian Frâncu. Potrivit negocierilor politice, liberalii doreau să câştige primăriile oraşelor Berbeşti, Brezoi, Băile Govora, Olăneşti şi Horezu. Social-democraţii au rămas cu doar 40 de localităţi, iar oraşele ce le-au revenit sunt Drăgăşani, Bălceşti, Ocnele Mari şi Călimăneşti. Conservatorii au rămas şi ei cu cinci localităţi: Vaideeni, Păuşeşti Măglaşi, Lăpuşata, Mateeşti şi Lădeşti. Este posibil, totuşi, ca până la momentul alegerilor datele problemei să se schimbe şi să asistăm la o serie întreagă de mutări politice pe tabla de şah.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU