Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Victor Ponta scade în sondaje

• după plecarea Elenei Udrea din PDL, Partidul Mişcarea Populară creşte cu două procente, ajungând la 6

Guvernarea lui Victor Ponta a început să scârţâie, iar acest lucru se observă şi din sondaje de opinie apărute, unde USL pierde teren. Începutul de an, cu gafele făcute în gestionarea tragediei aviatice de lângă Cluj şi deszăpezirii, i-a costat pe guvernanţii uselişti.

Un sondaj CSOP, efectuat la comanda B1 TV, arată că liderii de la guvernare au avut de suferit în condiţiile în care Guvernul a fost responsabilizat pentru aceste gafe, iar la vot USL este în scădere, indică un sondaj CSOP.

De la începutul anului, nemulţumirile românilor sunt în creştere. 57% dintre români nu sunt de acord cu modul în care premierul Victor Ponta gestionează economia şi doar 27% sunt de acord.

Peste nemulţumirea generală legată de economie s-au suprapus gafele făcute de Guvern în ultimele două săptămâni. Din acest punct de vedere, nemulţumirea românilor este şi mai mare.76% dintre români consideră că Executivul a fost luat prin surprindere de venirea iernii şi a ninsorilor. 68% au considerat că Guvernul şi reprezentanţii săi din teritoriu au acţionat cu întârziere şi deficitar în procesul de deszăpezire.

Românii au fost nemulţumiţi şi de ineficientă firmelor apropiate de PSD şi PNL care ar trebui să asigure deszăpezirea. 70% dintre români au considerat că firmele de deszăpezire sunt controlate de apropiaţi ai partidelor de guvernare şi de aceea nu au nici o presiune să îşi facă datoria.

Moartea lui Adrian Iovan şi a Aurei Ion – Trei din patru români consideră că dacă Executivul ar fi acţionat mai prompt, pilotul Adrian Iovan şi studentă Aura Ion ar fi trăit şi astăzi. Aceste cifre indică un val emoţional anti-Guvern care nu ocoleşte nici electoratele PSD şi PNL. 67% dintre votanţii PSD şi 76% dintre votanţii PNL văd Guvernul responsabil.

Votul pentru europarlamentare – USL adună 55%, dar elementul cheie care contează în orice sondaj – tendinţa – este de scădere, USL scăzând spre plafonul psihologic de 50%. Un element notabil este creşterea Partidului Mişcarea Populară. După plecarea Elenei Udrea, partidul ia deja 2 puncte procentuale de la PDL şi trece în faţă PP-DD, cu 6%.

Sondajul a fost realizată în perioada 30 ianuarie – 1 februarie, telefonic, pe un eşantion de 1000 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă, cu acces fie la telefon fix, fie mobil. Marja de eroare a eşantionului este de +/- 3.1%.