Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VEZI ÎN ce condiţii aprobă schimbul dintre Universitatea din Piteşti şi Primăria Râmnicului a UM de la Vlădești! Deputatul Lovin a aflat

După o aşteptare destul de lungă şi reveniri asupra subiectului, deputatul Dumitru Lovin a primit în sfârşit un răspuns la interpelarea depusă la Ministerul Educaţiei, în legătură cu situaţia terenului deţinut de Universitatea din Piteşti la hotarul dintre municipiul Rm. Vâlcea şi Vlădeşti.
Profitând de revenirea Ecaterinei Andronescu în fruntea Ministerului Educaţiei, parlamentarul i-a transmis acesteia că, de ani buni, proprietatea cu pricina este în paragină şi că Primăria Râmnicului şi-a manifestat dorinţa de a o prelua şi transforma în locuinţe pentru tineri, parcuri şi alte obiective de interes local.
„Românii visează ca, la un moment dat, să existe şi în ţara loc campusuri universitare sau preuniversitare ca în Occident. Din păcate, însă, nici un guvern nu a reuşit să demareze un proiect pilot în acest sens, care apoi să fie implementat în fiecare judeţ. Guvernanţii au dat vina pe resurse sau au justificat că nu au terenuri şi spaţii. Ei bine, la Vâlcea, există toate condiţiile pentru amenajarea unui astfel de campus. Mai trebuie doar implicarea dumneavoastră şi voinţa politică. După cum probabil ştiţi, în urmă cu mai mulţi ani, Universitatea din Piteşti a preluat fosta unitate militară de la Vlădeşti, iar acum deţine în zonă o suprafaţă de teren foarte mare şi câteva clădiri care, oricând, pot fi transformate în orice. În nenumărate rânduri, Primăria Municipiului Rm. Vâlcea s-a arătat interesată să preia aceste spaţii sau să ofere ceva în schimbul lor (fostul Liceu Chimic etc.). Acest demers s-a blocat, din câte am înţeles, la Ministerul Educaţiei Naţionale, care n-a fost de acord. Probabil că ministerul are planuri mult mai bune, mai mari, iar vâlcenii au dreptul şi trebuie să le cunoască. De aceea, vă rog să îmi comunicaţi ce se doreşte în zona respectivă şi în ce orizont de timp. Resursele de acolo sunt mult prea importante pentru a le lăsa de izbelişte în continuare”, i-a transmis deputatul Dumitru Lovin ministrului Educaţiei.
În răspunsul primit zilele trecute, Ecaterina Andronescu a explicat că, într-adevăr, în perioada 2017-2018, Executivul de la Rm. Vâlcea a propus MEN să preia de la Universitatea din Piteşti terenul şi clădirile de pe Strada Ştirbei Vodă în schimbul fostului Liceu Oltchim (19.574 mp şi 13 clădiri, în suprafaţă totală de 6.119 mp). „Potrivit memoriului justificativ întocmit de Primăria Râmnicului, aceste terenuri vor fi utilizate pentru construirea unor locuinţe sociale, locuinţe pentru tineri şi pentru realizarea unor obiective de utilitate publică”, a adăugat ministrul. Se pare însă că Direcţia de specialitate a MEN a constatat nişte neconformităţi şi date incomplete în documentaţia de la Rm. Vâlcea, aşa că a cerut clarificări. Totodată, lăsând să se înţeleagă că nu ar avea nimic împotriva iniţiativei, Ecaterina Andronescu a subliniat faptul că, potrivit legii, după primirea informaţiilor solicitate, „se elaborează proiectul avizului conform şi, împreună cu documentaţia, se supune aprobării conducerii ministerului”.
„Avizul conform sau adresa de respingere se emite în 30 de zile de la înregistrarea documentaţiei complete sau, după caz, a răspunsului la ultima clarificare solicitată de către direcţia de specialitate. După emiterea avizului conform, la solicitarea celor două instituţii, se vor face demersurile necesare în vederea transmiterii din domeniul public al statului şi administrarea MEN – Universitatea din Piteşti, în domeniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea şi administrarea Consiliului Local a două imobile situate în Str. Ştirbei nr. 149, precum şi preluării imobilului din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 26, ce aparţine Liceului Tehnologic Oltchim”, a detaliat Ecaterina Andronescu.