Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vasile Blaga a câştigat şefia PDL

Suflarea democrat-liberală, vreo 5.000 de suflete, s-a adunat, în Convenţie, la Romexpo. O adunare pestriţă, de la incolori la trădători, de la traseişti până la câţiva reformişti. Convenţia PDL s-a încheiat sâmbătă seara, lăsând multor membri şi simpatizanţi un gust amar. A câştigat moţiunea lui Vasile Blaga, cu 330 de voturi în plus faţă de cea a Elenei Udrea. Discursurile au fost toate mobilizatoare, având un numitor comun: reconstrucţia unui PDL puternic care să se bată cu USL. Atât Vasile Blaga, cât şi Elena Udrea, dar şi Monica Macovei au susţinut la Congres ideea reformării partidului, fiecare în viziune proprie. S-au prezentat moţiunile, s-au ţinut discursurile, împărţind mulţimea adunată la Romexpo în trei categori: plictisiţii, delegaţii care agitau foi xeroxate cu „Eu votez Vasile Blaga” ori democrat-liberalii care fluturau steguleţe tipărite cu „Elena Udrea”.

Emil Boc, cel mai aplaudat pedelist la congres

Discursul lui Traian Băsescu nu a mai stârnit aplauze decât din tabăra pro-Udrea, deşi foştii camarazi care-l aplaudau înflăcăraţi pe preşedintele Traian Băsescu păreau că o fac mai mult din convingere decât de gura şefului de delegaţie. În schimb, fostul premier Emil Boc a fost aplaudat la scena deschisă de susţinătorii ambelor moţiuni.

În momentul anunţării votului, iar apoi a contestării lui de tabăra pro-Udrea, pedeliştii au început să scandeze „Ruşine”. Pentru detensionarea situaţiei, Vasile Blaga a urcat pe scenă, însă mai mult i-a întărâtat pe pedelişti cu discursul său de final. „Şi eu am pierdut, cum am pierdut în 2011, dar niciodată nu am pus la îndoială corectitudinea alegerilor”. Buldogul îşi termină alocuţiunea scurtă, însă din spatele sălii se aude tot mai apăsat „Ruşine”, „Ruşine”. Pentru a-i acoperi pe protestatari, Buldogul face un semn discret, încep să curgă confetile, dar şi imnul partidului „Verde-nourat”. Pe scenă, Blaga, alături de susţinătorii săi, aplaudă a pagubă şi zâmbesc forţat. Pe holuri, spre ieşire se aude „Halal bărbaţi de partid, contestaţia n-a fost luată în seamă!”. Şampania pregătită pentru celebrarea victoriei lui Blaga rămâne în frapieră. Sala uriaşă de la Romexpo începe să se golească, iar scandalul s-a mutat în Modrogan.

Doi vâlceni în comisiile de numărare a voturilor

Scandalul declanşat la finalul Convenţiei Naţionale a PDL, referitor la rezultatul votului, a scos în evidenţă comisiile de numărare a voturilor, din care au făcut parte şi doi vâlceni: Ştefan Prală, reprezentant al moţiunii lui Vasile Blaga, şi Cosmin Constantinescu, reprezentant al moţiunii Elenei Udrea. Pentru numărarea voturilor, au fost formate 48 de comisii, alcătuite din 3 membri, din partea fiecărui candidat. „Pe listele iniţiale de vot nu s-au regăsit mai multe persoane, delegaţi la convenţie, drept pentru care s-au făcut liste suplimentare. Pe bază de proces verbal, s-au ridicat de la fiecare comisie voturi neutilizate, astfel încât şi cei care au ajuns mai târziu la congres să poată vota. Totul a fost perfect legal” – ne-a declarat Ştefan Prală. De cealaltă parte, Cosmin Constantinescu, reprezentant al Elenei Udrea, susţine că de la comisia nr. 13 din care a făcut parte nu s-a ridicat niciun buletin de vot neutilizat. „De la noi nu s-a ridicat nimic, însă nu putem vorbi despre o fraudare a alegerilor. Procesul de numărare a voturilor s-a desfăşurat normal şi legal” – a conchis fostul viceprimar al Râmnicului.

Se rupe PDL-ul în două?

Pe surse, Elena Udrea construieşte Mişcarea Populară cu 50 de parlamentari. Elena Udrea începe deja să-şi pună în aplicare planul politic. După înfrângerea suferită sâmbătă în faţa lui Vasile Blaga, care a câştigat conducerea PDL, Elena Udrea construieşte Mişcarea Populară, formaţiune care ar urma să absoarbă atât parlamentari de la PDL, cât şi de la PNL şi PPDD. Potrivit unor surse citate de RTV, Elena Udrea ar atrage în proiectul său politic mai mulţi parlamentari de la PDL, PNL şi PPDD. Mai exact, ar fi vorba despre 30 de parlamentari de la PDL, 10 parlamentari de la PNL şi alţi 10 parlamentari de la PPDD. Întrebat despre noul proiect politic al Elenei Udrea, deputatul PDL, Romeo Rădulescu, – semnatar şi susţinător al moţiunii Elenei Udrea, ne-a declarat: „Consider că este o intoxicare. Nu se întâmplă aşa ceva. Nu am nicio informaţie reală în acest sens. Sunt membru PDL şi nu se pune problema să plec din partid. E adevărat că mi-am dorit să câştige şefia partidului Elena Udrea, însă dacă acest lucru nu s-a întâmplat, asta nu înseamnă că voi pleca din partid. Ce fac cu oamenii din organizaţie care sunt alături de mine? Sincer, mă aşteptam ca rezultatul convenţiei să fie altul. Ar trebui să ne abţinem când vine vorba despre fraudă, e o chestiune internă, a noastră, declaraţiile publice, pe acest subiect, nu sunt binevenite. Vom vedea zilele următoare ce vom face. E prematur să ne pronunţăm”.