Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Valentin Iliescu s-a dezis de Dorel Jurcan

RENEGARE. Democrat-liberalul Valentin Iliescu, ministrul secretar de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, a declarat că este profund nemulţumit de activitatea politică a preşedintelui PDL Vâlcea, Dorel Jurcan. Mai grav decât atât, el susţine că regretă amarnic că l-a susţinut pe senator în campania internă pentru şefia formaţiunii politice. De altfel, el a lăsat să se înţeleagă că în PDL nu se poate produce o reformă reală, dacă la cârma partidului rămâne, în continuare, senatorul Jurcan. În opinia sa, conducerea de la Bucureşti ar trebui să găsească un înlocuitor, pentru că, altfel, „există pericolul ca PDL să obţină un scor ruşinos în alegeri”.

Ajuns pe scena politică locală „întâmplător”, aşa cum chiar Iliescu spunea, ministrul şi-a încercat norocul la alegerile interne din partid, motivând că PDL trebuie reformat din temelii şi că el poate fi artizanul acestor schimbări radicale. Întâmpinat cu destul de multă ostilitate din partea pedeliştilor vâlceni, ministrul a conştientizat că nu are nicio şansă să câştige această bătălie şi cu un gest perfect teatral, în ziua votului, i-a prins în piept parlamentarului Dorel Jurcan insigna cu fizionomia sa, în semn de susţinere a candidaturii sale pentru fotoliul de şef al formaţiunii politice. „M-am înscris în această competiţie pentru că dincolo de lucrurile bune pe care le-am văzut, am sesizat, şi am auzit din gura dumneavoastră, nu am făcut eu această remarcă, anumite nemulţumiri legate de funcţionarea partidului. V-am dat întotdeauna dreptate. Am greşit că am spus aceste adevăruri în afara partidului, dar astăzi este momentul când trebuie să corectăm şi să reparăm aceste lucruri. Politica, care se cuantifică în procente la alegeri, nu se poate face fără politică de cadre, fără o organizare eficientă în teritoriu, o colaborare foarte bună între noi, între noi şi cetăţeni şi nu în ultimul rând între noi şi presă. De când a fost stabilită data alegerilor, partidul nostru a fost într-o emulaţie continuă. Nu i-aţi simţit pe colegii noştri mai des prezenţi în teritoriu? Era lucrul de care aveaţi nevoie… Am intrat în această cursă, conştientizând că plec de pe poziţia celui de al treilea clasat, dar lucrul acesta nu este important. Este important că partidul se mişcă. Avem oameni, dar din păcate, nu avem echipa care cu adevărat să se mişte în teritoriu cum s-a mişcat pentru Primăria Râmnicului. Nu regret că m-am înscris în organizaţia de la Vâlcea. Nu o să candidez. Luaţi act de retragerea candidaturii mele şi aş vrea să-l luaţi ca un act de respect pentru oamenii foarte buni pe care-i are partidul. Ministrul secretar de stat îi mărturisea, pe atunci, lui Jurcan că insigna nu simbolizează doar votul pe care i-l acordă, ci transferarea responsabilităţii pe care o va avea în calitatea de preşedinte de partid, de a asigura, în interiorul partidului un climat politic propice desfăşurării activităţii membrilor PDL.  „El trebuie să facă în aşa fel ca fiecare membru să fie băgat în seamă şi să fie considerat un om de care este nevoie”.

De o vreme însă, Iliescu regretă profund încrederea pe care i-a acordat-o, recunoscând că s-a înşelat amarnic. „PDL trebuie să încerce să facă niște mici corecții care să facă din  PDL şi UNPR două forțe puternice pentru câștigarea batăliilor politice importante. Cred că trebuie regândită structura de conducere, trebuie să își propună o activitate mult mai intensă, pentru că aşa cum se prezintă partidul acum  e departe de a putea face performanță. Dupa părerea mea Dorel Jurcan nu face performanță şi regret că l-am susținut, chiar regret”, a precizat Valentin Iliescu. Acuze Întrebat cum comentează trecerea fostului edil al Râmnicului la UNPR, Valentin Iliescu a lăsat să se înţeleagă că această mutare politică afectează PDL şi că „partidul nu a făcut foarte multe pentru ca el să se reîntoarcă în sânul formaţiunii noastre”. „Trebuie să spun că Mircia Gutău este un om respectabil, iubit și apreciat de râmniceni, însă PDL nu a făcut foarte mult ca el să se întoarcă în partidul nostru asta în condițiile în care foarte mulți oameni din partid îi datorează poziția pe care o ocupă astăzi indiferent că ea este la nivelul Parlamentului, administrației județene sau locale și cred că, din acest punct de vedere, este un semnal foarte serios de alarmă. Îndrăznesc să vă spun un lucru pe care sunt ferm convins că conducerea de la București terbuie să îl ia în calcul, că odată cu înscrierea lui Gutău la UNPR mulți oamneni care ar fi venit în PDL pentru el nu o vor mai face. După ce Mircia Gutău a fost eliberat în baza sentinței Tribunalului Județean Mehedinți, unii dintre liderii PDL-ului nu au venit să se întâlnească cu dumnealui, nu vreau să comentez din ce motive, dar asta spune foarte mult. Mircia Gutău este un om care o să îşi confirme valoarea și în 2012 la alegeri și peste vreo 10 ani de acum încolo”, a precizat democrat-liberalul. OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU