Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Valentin Iliescu militează pentru refacerea alianţei cu PNL la Consiliul Judeţean

LUPTE. După mai bine de şapte luni de zile de discuţii contradictorii între liderii pedelişti, ministrul secretar de stat, Valentin Iliescu, a fost, în sfârşit, primit în organizaţia PDL de la Lungeşti. Iliescu nu a explicat raţiunile pentru care membrii cu putere de decizie din interiorul formaţiunii politice nu au dorit transferul acestuia în filiala municipală, însă a lăsat să se înţeleagă că este vorba de un soi de teamă pe care aceştia o simt la gândul că ministrul secretar de stat ar putea ajunge, la un moment dat, vioara întâi în organizaţia vâlceană de partid. Ideea enunţată pare să prindă tot mai mult contur, mai ales că Iliescu a şi afirmat, public, cu ocazia unei conferinţe de presă susţinută la sediul PDL, că s-a înscris în lupta pentru şefia formaţiunii politice.

În accepţiunea lui Valentin Iliescu, având în vedere situaţia delicată de pe scena politică, cea mai bună măsură pentru reformarea reală a României o constituie refacerea alianţei cu PNL, democrat-liberalul subliniind că, la Vâlcea, liderii partidului din care face parte ar trebui să procedeze cât mai curând la discutarea termenilor unei asemenea înţelegeri cu liberalii lui Buican. „Săptămâna viitoare vreau să vă invit la prezentarea programului meu de candidat pentru şefia PDL, iar cel mai important obiectiv al meu este câştigarea alegerilor electorale din 2012. În viziunea mea, PDL trebuie să procedeze la începerea discuţiilor neîntârziate cu PNL la Vâlcea. Îmi doresc şi cred că o asemenea soluţie este extrem de importantă, nu numai pentru Vâlcea, ci şi pentru România. Măsurile de modernizare ale României, îndrăznesc să spun, pot fi făcute la acest moment doar de forţele de dreapta. Nu mă gândesc la refacerea Alianţei DA, dar o alianţă pentru modernizarea României între PNL şi PDL cred că este cea mai bună măsură politică pentru această ţară. Şi pentru că a venit vorba de alegeri, doresc să fac următoarea precizare: nu m-am înscris în această competiţie pentru a fi figurant sau doar un iepuraş pentru unul din ceilalţi doi candidaţi. Mi-am propus să candidez la o competiţie care în niciun caz nu cred că poate să dăuneze unităţii partidului, ci poate crea o emulaţie de idei, de soluţii, de programe, de implicare a unor oameni noi…”, a opinat pedelistul, care a adăugat că are o relaţie bună cu preşedintele PNL, Cristian Buican. „În faţa conducerii partidului, inclusiv primarul Romeo Rădulescu a invocat necesitatea refacerii majorităţii de la Consiliul Judeţean. Am o relaţie foarte bună cu parlamentarii din judeţ, indiferent dacă sunt sau nu colegi de partid cu mine, tocmai pentru că eu cred în necesitatea normalizării relaţiilor partidelor politice. Şi acum, repet, avem interesul să acţionăm împreună pentru interesul acestui judeţ. Cât despre relaţia mea cu Cristian Buican, pot să spun că este una bună, liberalul manifestându-şi şi el interesul pentru susţinerea acestei idei. Nu am nici cea mai mică îndoială, în măsura în care vom fi omologi, că alianţa va fi un lucru benefic.

Iliescu e pentru normalizarea relaţiilor politice între  partide

Valentin Iliescu a mărturisit că subiectul legat de refacerea alianţei cu PNL este unul foarte discutat şi că pedeliştii vâlceni care au fost prezenţi la discuţiile cu conducerea centrală a partidului au evocat necesitatea refacerii acestei alianţe, în perspectiva realizării unei noi majorităţi. „Sper ca după alegerile din 11 decembrie să începem, repet, discuţiile cu PNL în vederea refacerii, la Consiliul Judeţean, a alianţei dintre PDL şi PNL pentru o abordare mult mai serioasă a problemelor cu care se confruntă acest judeţ.  Problema imaginii publice a PDL,  deloc favorabilă la acest moment, prin prisma măsurilor dure luate de Guvernul Boc, a fost un alt subiect delicat abordat de Valentin Iliescu, care susţine că formaţiunea politică pe care o reprezintă trebuie să arate „ o nouă faţă electoratului, mai ales după alegeri”, punând accent pe faptul că partidul nu are nevoie de identificări în zona corupţiei. „Credibilitatea PDL constă, în mare măsură, într-o nouă faţă pe care partidul trebuie să o prezinte după alegeri. Dacă vrea să câştige încrederea electoratului, partidul nu trebuie să mai aibă niciun fel de contact cu o zonă care poate fi chiar şi cel puţin criticabilă, atacabilă… Aceste lucruri nu ne aduc o imagine favorabilă. Mai ales acum când banul public trebuie cheltuit cu foarte multă grijă, cred că partidul nu poate fi identificat în zona corupţiei, a folosirii banului public în interes clientelar şi cred, din această perspectivă, că partidul trebuie să se schimbe radical faţă de tot ceea ce a fost până acum”, a menţionat democrat-liberalul.

Valentin Iliescu este convins că are un imens handicap politic, şi anume acela că nu este din Vâlcea, declarând că sunt mulţi cei care nu-l percep ca pe un om al locului. Cu toate acestea, afirmă pedelistul, va continua să vină în judeţul nostru pentru că „aici se pot întâmpla foarte multe lucruri bune”. „Îmi doresc ca împreună cu oameni importanţi, atât din partidul meu, cât şi din celelalte partide să identificăm cele mai bune soluţii de finanţare a judeţului, astfel ca Vâlcea să nu rămână, aşa cum a fost altă dată, undeva la coada finanţării. Trebuie să ne unim eforturile şi să obţinem banii de care e nevoie”, a conchis Iliescu, afirmând că indiferent de rezultatul votului din 11 decembrie va continua să sprijine autorităţile locale sau judeţene pentru obţinerea de fonduri.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU