Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

• Vâlcea riscă să intre pe redistribuire din cauza disensiunilor interne/Cutremur în USL

DISPUTE. Se pare că USL Vâlcea va intra în malaxorul redistribuirii pentru alegerile din 2012, din cauza orgoliilor şi a disensiunilor interne. Doar 11 organizaţii din ţară şi-au ales candidaţii prin sondaj, toate vor intra pe redistribuire pentru respectarea parităţii impuse de protocolul alianţei. Ion Cîlea rămâne candidatul USL la CJ, dacă portocaliii nu-l vor hărţui cu DNA-ul, iar Emilian Frâncu la  Primăria Râmnicului, dacă va accepta până la final riscul de a-şi pierde şi mandatul de parlamentar.

Sondajul USL s-a finalizat, iar rezultatul nu este deloc favorabil capilor USL Vâlcea. Conform informaţiilor transmise pe surse, Ion Cîlea a câştigat bătălia cu liberalul Cristian Buican, acesta obţinând un scor de 75% în sondajul PNL şi de 68% în cel al PSD. Dacă la judeţ lucrurile sunt clare, la municipiu situaţia este destul de tulbure, fiecare candidat asumându-şi victoria. Social-democratul Ion Gigi Matei susţine în continuare că va fi candidatul USL la primăria Râmnicului deoarece l-a învins pe liberalul  Emilian Frâncu, atât în sondajul PSD, cât şi în cel al PNL. Cum era de aşteptat, senatorul liberal susţine că el va fi candidatul. Surse din cadrul celor două partide au confirmat varianta parlamentarului. Se pare că liderii celor două partide l-au desemnat într-adevăr pe Emilian Frâncu candidatul USL pentru alegerile locale din 2012, nu pentru că ar fi obţinut un scor mai bun decât Matei, ci datorită protocolului. Matei susţine că este imposibil, deoarece ştie din surse sigure că l-a învins pe Frâncu, (cu vreo 34%!) în sondaje şi că alegerea candidatului nu se va face pe baza protocolului. ,,Este imposibil, ştiu din surse foarte sigure că am obţinut un procent mult mai bun decât Emilian Frâncu, chiar şi în sondajul PNL. La Bucureşti se ştie acest lucru şi nu se va merge cu Emilian Frâncu, indiferent de protocol. S-a decis deja ca PSD să aibă totul la Vâlcea, datorită scorului obţinut de mine în sondaje. Se va merge cu cel mai bun. Deocamdată, nu se va da nicio declaraţie în acest sens deoarece nu s-au finalizat sondajele în celelalte judeţe din ţară. Probabil vom avea un răspuns în septembrie, octombrie, după centralizarea datelor”, a precizat Matei.

Scenariul candidatului PSD nu se suprapune deloc cu cel al liderilor USL,  iar ultimele informaţii  se pliază perfect pe ipoteza prezentată într-un număr anterior, când spuneam că judeţul Vâlcea va intra pe redistribuire în cadrul USL.

Conform datelor prezentate de liderii PSD şi PNL,  doar 11 organizaţii din ţară au acceptat să facă aceste sondaje, pentru că nu au reuşit să-şi desemneze candidaţii pe cale amiabilă, prin negociere. Cele 11 organizaţii scindate de orgolii vor intra automat pe redistribuire pentru respectarea parităţii impuse de protocolul USL, printre acestea se află şi judeţul Vâlcea. Jocurile au fost făcute, dar rezultatul va fi dat la toamnă pentru că liderii celor două partide mai au de pus la punct mici amănunte.

Romeo Rădulescu stă cel mai bine în sondajele pentru primărie

Cum mandatul lui Ion Cîlea este bătut în cuie de scorul zdrobitor obţinut în faţa candidatului PNL, dar şi din cauza rezultatului lamentabil obţinut de liderul PNL, Cristian Buican, Matei are toate şansele să piardă candidatura la  redistribuirea făcută de liderii USL în favoarea liberalilor.

Buican nu are nicio şansă să devină  candidatul USL, chiar dacă visează în secret la acest lucru. A obţinut sub scorul partidului, iar  cele două sondaje au arătat foarte clar că în foarte multe localităţi nu auzise nimeni de el. Liderii USL nu vor risca înlocuirea lui Ion Cîlea cu un candidat atât de slab. Chiar dacă liberalii mizează în secret pe o posibilă revenire în cărţi prin anchetarea liderului PSD de către DNA, nici atunci Buican nu ar avea nicio şansă, deoarece liderii USL vor alege un alt candidat cu şanse mult mai mari decât liderul PNL Vâlcea.

După înfrângerea suferită, liberalii s-au gândit că ar fi ieşit mult mai bine dacă ar fi renunţat la sondaj şi ar fi acceptat candidatura lui Ion Cîlea la Consiliului Judeţean în schimbul unui post de deputat în colegiul Bălceşti, pentru liberalul Dan Niţu, colegiu deţinut în prezent de uneperistul Dan Mazilu. Liberalii se gândesc şi în prezent la acest scenariu, dar orgoliul liderului Cristian Buican face imposibilă negocierea cu liderul PSD.  Nici la municipiu situaţia nu este bătută în cuie chiar dacă Frâncu va fi desemnat candidatul USL la Primăria Râmnicului. Surse din PNL spun că acesta se va retrage din cursă din motive medicale. Liberalii sunt siguri că Frâncu va pierde în faţa primarului democrat-liberal Romeo Rădulescu, cotat cel mai bine în toate sondajele de până acum, cu excepţia celui făcut de Gigi Matei, şi se gândesc la desemnarea  unui alt candidat, fie el şi de la PSD.

DANA NEDESCU