Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA ARE 12 PARLAMENTARI

• prin suplimentare, judeţul nostru a mai câştigat 2 deputaţi şi un senator

MANDATE ÎN PLUS. Romeo Rădulescu (ARD), Marian Ion Cristinel (PPDD) şi Florinel Butnaru (PPDD) au intrat în noul Parlament. Datorită faptului că USL a închis toate cele 9 colegii, la Vâlcea, vom mai avea încă 2 deputaţi şi un senator. Surpriza acestor alegeri la Vâlcea a constituit-o PPDD-ul, care este a doua forţă politică din judeţ, surclasând ARD-ul.

Romeo Rădulescu (candidatul ARD în Colegiul Râmnicu Vâlcea Nord) a obţinut un procent de 22%, 5.716 voturi, Florinel Butnaru (candidatul PPDD în Colegiul senatorial Drăgăşani-Bălceşti) – 9.242 voturi 20% şi Marian Ion Cristinel (candidatul PPDD în Colegiul Drăgăşani ) cu un procent de 16% (8.333 voturi). Ei au reuşit să obţină, cum spuneam, mandate suplimentare, datorită faptului că toţi candidaţii USL au reuşit să închidă colegiile în care au candidat.

În numerele trecute ale ziarului nostru, anticipam, în baza unor simulări ale alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie că există posibilitatea ca USL să obţină, la Vâlcea, 12 parlamentari, datorită mandatelor suplimentare pe care le-ar putea obţine, în judeţul nostru, lucru, care de altfel, s-a şi întâmplat.

Calculul

Pentru a înţelege mai bine cum se prezintă lucrurile din acest punct de vedere, trebuie să explicăm, în detaliu, care este algoritmul ce stă la baza acestui calcul electoral. Iniţial, se împarte numărul total de voturi valide obţinute de partidele ce au trecut pragul electoral la numărul de colegii uninominale din circumscripţie, rezultând coeficientul electoral. După aceea, se împarte numărul de voturi valide obţinute de fiecare partid la coeficientul electoral, se rotunjeşte în jos la număr întreg şi acesta este numărul de mandate obţinute de partidul respectiv la distribuirea iniţială. Mandatele nedistribuite şi voturile neutilizate se distribuite în etapa a doua. Iniţial, sunt declaraţi câştigători candidaţii care au obţinut 50% + 1 din voturi şi fac parte din partide care au trecut de pragul de 5%. Biroul Electoral Central adună mandatele şi voturile rămase de la prima distribuire şi decide numărul de mandate pe care fiecare trebuie să le primească într-o circumscripţie. Din acest număr se scad cei care au câştigat din prima. Candidaţii rămaşi în cursă sunt ordonaţi descrescător după numărul de voturi primite, iar mandatele sunt alocate de sus în jos, pană când se termină toate mandatele rămase. Există posibilitatea să apară situaţii în care un partid să primească mai multe mandate decât pe baza numărul alocat la distribuirea iniţială. De exemplu, un partid primeşte trei mandate prin calculul la nivel naţional, dar a câştigat în patru colegii cu majoritate de 50% + 1.

OLIVIAN PÎRVU-CÎRCIU