Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA A FOST „VÂNDUTĂ” LUI FELIX

• Ponta şi Antonescu fac curat în partide cu mâna conservatorilor

CALCULE. Scenariu şocant pentru clasa politică vâlceană. Dan Voiculescu a luat din nou judeţul, iar PSD a primit la schimb Primăria Râmnicului. Informaţia a fost confirmată atât de membrii PSD, cât şi de cei ai PNL, participanţi la legalizarea mariajului dintre cele trei partide. Capii USL şi-au împărţit sâmbătă, 5 februarie, judeţele: PSD-21; ACD (PNL-PC) – 20. Contrar discuţiilor iniţiale, judeţul Vâlcea a revenit liberalilor şi nu social-democraţilor. Informaţia a apărut pe unul din site-urile finanţate de senatorul Dan Voiculescu, liderul onorific al PC, www.pesurse.com.

Noua împărţire îl scoate pe Ion Cîlea în afara cursei pentru preşedinţia CJ şi pe liberalul Emilian Frâncu din cursa pentru Primăria Râmnicului, locul acestuia fiind luat de social-democratul Ion Matei, candidatul de facto al PSD Vâlcea.

În cazul în care harta lui Voiculescu va fi validată oficial de capii celor trei partide, deocamdată aceştia rezumându-se doar la declaraţii ambigue, preşedinţia CJ revine automat liberalilor, de fapt PC-ului. Cu toate că liberalii neagă această posibilitate, istoria recentă arată altceva.

În mandatul 2000-2004, perioadă în care PC era aliat cu PSD, Voiculescu a cerut Prefectura Vâlcii… şi i s-a dat. Peste noapte, pesediştii vâlceni, care  habar nu aveau de deciziile centrului, s-au trezit în braţe cu Mircea Perpelea. În mandatul 2004 – 2008, în baza aceleiaşi alianţe, Voiculescu a cerut preşedinţia CJ …şi i s-a dat din nou. Şi tot peste noapte, liderii PSD Vâlcea au fost obligaţi să accepte trădarea şi să-i ofere preşedinţia conservatorului Dumitru Buşe, un necunoscut pe scena politică la vremea respectivă.

Mogulul Voiculescu revine în 2011 şi loveşte din nou, negociind Vâlcea şi o şi obţine din cauza intereselor celor doi lideri Victor Ponta şi Crin Antonescu, care au găsit metoda perfectă de a-şi face curat în ograda proprie. Astfel, cei doi lideri vor  scăpa de judeţele în care au probleme de imagine sau lideri aflaţi în pragul pensionării. Antonescu va scăpa de scandalul fratricid dintre liderul organizaţiei municipale, senatorul  Emilian Frâncu, şi liderul organizaţiei judeţene, deputatul Cristian Buican, iar Ponta de obligaţia morală, dar nedorită, de a-l menţine activ încă patru ani pe liderul PSD, Ion Cîlea. Ponta vrea să aducă feţe noi în conducerea organizaţiilor, dar nu o poate face fără a-şi ataca în orgoliu liderii cel mai bine plasaţi în preferinţele electoratului, plus că nu poate uita sub nicio formă votul de blam primit la alegerile pentru şefia partidului, când Cîlea a votat cu Geoană. La rândul lor, liberalii vâlceni au jurat cu limbă de moarte că nu-l vor  ajuta pe Frâncu în alegeri pentru niciuna din cele două funcţii.

Deşi pare incredibil, PC-ul are un candidat pentru şefia CJ, chiar dacă conducerea partidului a decis dizolvarea actualei conduceri a organizaţiei judeţene. Se pare că Voiculescu are deja candidatul perfect pentru şefia CJ, poziţionat acum politic în ogradă politic. Un lucru este cert, Voiculescu  nu va renunţa la Vâlcea, nu o făcut-o până acum şi nu o va face nici acum, în condiţiile în care UE a impus privatizarea societăţilor de pe platformă, societăţi vizate de mult de către senatorul conservator.

Oficial, liderii PSD au declarat că nimic nu este bătut în cuie, că situaţiile se pot schimba oricând, deci şi Ion Cîlea ar putea reveni în joc printr-un joc al sorţii sau al preşedintelui Traian Băsescu, respectiv prin modificarea legii electorale.

,,Conform protocolului, PSD are 21 de consilii judeţene, iar PNL-20. În fiecare judeţ din ţară se va efectua un sondaj de opinie, iar cel mai bine clasat va fi candidatul la CJ. În ceea ce  priveşte judeţul Vâlcea, nu cred că cineva va putea să-i pună probleme  domnului Cîlea. Sunt convins că domnul va fi candidatul nostru la alegerile pentru preşedinţia CJ”, a declarat Liviu Dragnea, secretarul executiv al PSD.

Afirmaţiile liderului PSD se bat cap în cap cu acţiunea  de împărţire a consiliilor judeţene, dacă nominalizarea candidaţilor s-ar fi făcut doar în baza sondajului, liderii celor trei partide ar fi aşteptat până la definitivarea lor în toate judeţele ţării şi doar atunci ar fi trecut la împărţirea teritorială. DANA NEDESCU