DISCUŢII. Cu toate că a trecut ceva vreme de la alegerile locale din acest an, USL pare să se ghideze după dictonul latin „festina lente” în schimbarea directorilor de deconcentrate, de altă coloratură politică decât cea PSD sau PNL. Liderii Alianţei susţin că există un motiv bine întemeiat în ceea ce priveşte lentoarea în înlocuirea şefilor instituţiilor, şi anume, acela că doresc ca lucrurile să fie făcute „ca la carte”. În realitate, cele două partide au dificultăţi majore în a-şi împărţi posturile de conducere ale deconcentratelor, fiecare încercând să obţină un număr cât mai mare de posturi.
Pofta de putere în interiorul USL atinge, din când în când, cote inimaginabile. Preşedinţii vâlceni ai celor două formaţiuni politice care alcătuiesc USL, Ion Cîlea şi Cristian Buican, există semnale foarte clare în acest sens, nu reuşesc deloc să ajungă la un numitor comun atunci când vine vorba de împărţirea fotoliilor de directori ai instituţiilor deconcentrate. În mod normal, negocierile ar trebui purtate după principiul parităţii, foarte clar stipulat în protocolul de colaborare, însă lupa orgoliilor pare să treacă peste înţelegerile politice anterioare. Pe de altă parte, social-democraţii se simt umiliţi politic de colegii lor de alianţă, liberalii, pentru că aceştia i-au surclasat la numărul de primari obţinuţi în judeţ. Pornind de la această premisă, cel mai probabil, pesediştii, încercând să prindă ceva avans, au decis să facă tot posibilul pentru a obţine un număr mai mare de posturi de conducere ale deconcentratelor, lucru dificil, având în vedere că, în mod similar, liberalii au hotărât exact la fel. Situaţia de care aminteam anterior se prezintă aidoma şi la nivel central, motiv pentru care mai-marii conducători de la centru, văzând că nu se poate ajunge în niciun fel la un compromis, au adoptat o altfel de strategie.
Schimbări puţine
În urma discuţiilor purtate, au decis că în cazul în care PNL şi PSD nu se înţeleg deloc din acest punct de vedere, să se pornească de la vârful piramidei. Explicit, să luăm cazul Ministerului Învăţământului, care este condus de social-democrata Ecaterina Andronescu. În acest caz, posturile de conducere ale Inspectoratelor Judeţene să fie ocupate de liberali, principiu aplicabil şi în cazul în care un minister este condus de un penelist, funcţiile de conducere ale instituţiilor care aparţin acestuia, revenind membrilor PNL. Până acum, PNL a înregistrat, în ceea ce priveşte numirea în fruntea deconcentratelor, deocamdată, două victorii. Este vorba de numirea în funcţia de director al lui Mihail Gabriel Miclea, la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSAVSA), fotoliu ce a aparţinut democrat-liberalului, în prezent primar la Călimăneşti, Florinel Constantinescu. Ce de-a doua reuşită este „ungerea” în funcţia de şef al Inspectoratului Şcolar (ISJ) Vâlcea a liberalului Florin Smeureanu. În poziţiile secunde, de inspectori-şefi adjuncţi, au fost numiţi Remus Grigorescu şi Adina Dobrete, ambii social-democraţi. Un alt pesedist care a fost, deja, numit interimar este Ion Stoenescu care a făcut rocada cu Toma Boncan. Gurile rele spun că Boncan ar fi fost schimbat din funcţie, deoarece, probabil, în încercarea de a-şi păstra postul acesta ar fi trecut de la PDL la PC, lucru care nu a fost câtuşi de puţin pe placul useliştilor. Rămâne de văzut, în continuare, care va fi nivelul la care se vor purta răfuielile politice dintre cele două formaţiuni politice, aparent apropiate, pentru funcţiile de şefi de deconcentrate. Vom asista, suntem siguri, la acerbe lupte de culise care vor isca zeci de scandaluri şi tornade în interiorul Alianţei şi care pot conduce la şubrezirea imaginii acesteia. Pe surse am aflat că negocierile pentru deconcentrate vor fi finalizate după alegerile parlamentare din acest an.
OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU
Lasă un comentariu