Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Useliştii şi-au desemnat candidaţii pentru funcţiile de consilieri judeţeni

CAMPANIE. Liderii USL Vâlcea au definitivat lista de consilieri judeţeni ce vor face echipă cu preşedintele Ion Cîlea la Consiliul Judeţean. Deşi negocierile s-au finalizat destul de greu, pesedistul Ion Cîlea şi liberalul Cristian Buican au ajuns la un numitor comun şi şi-au aruncat cei mai buni oameni în lupta electorală. Din cele 22 de locuri considerate eligibile de pe lista USL Vâlcea, 12 aparţin social-democraţilor, iar 10 liberalilor.    

Negocierile dintre pesedişti şi liberali în privinţa numărului de consilieri judeţeni pe lista finală a USL pentru Consiliul Judeţean Vâlcea s-au dus până-n ultima zi de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Judeţean. Dacă pesediştii au cerut 12 consilieri judeţeni şi postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea pe locuri eligibile, liberalii nu erau dispuşi să le dea decât 11 locuri eligibile şi postul de preşedinte. Acesta este motivul pentru care între pesedistul Ion Cîlea şi liberalul Cristian Buican s-a iscat un conflict, care a fost aplanat cu greu, negocierile finalizându-se abia marţi, 1 mai a.c. În final, din cele 22 de locuri considerate eligibile de pe lista USL Vâlcea, 12 aparţin social-democraţilor, iar 10 liberalilor.

Aşadar, primul loc îi aparţine preşedintelui Ion Cîlea, fiind urmat de colegul său din PSD, Dumitru Persu, iar podiumul este completat de liberalul Ilie Fârtat. Mai mult, următorii pe lista de consilieri a USL sunt: Constantin Rădulescu (PSD), Gheorghe Folea (PNL), Constantin Pârvu (PSD), Mihaela Andreianu (PNL), Remus Grigorescu (PSD), Victor Popescu (PNL), Alexandru Oproaica (PSD), Bogdan Pistol (PNL), Victor Marian (PSD), Gheorghe Poenaru (PNL), Adrian Buşu (PSD), Victor Stănculescu (PNL), Ioana Liţă (PSD), Gheorghe Păsat (PNL), Ion Belciu (PSD), Adam Jinaru (PNL), Aurelian Cîrstea (PSD), Dumitru Tărăşenie (PNL), Dumitru Buşe Gery (PSD).

Pesediştii s-au stabilit pe zone, liberalii au concurat între ei

În stabilirea listei de consilieri judeţeni, pesedistul Ion Cîlea le-a lăsat libertatea primarilor şi preşedinţilor de organizaţii locale să îşi aleagă câte un reprezentant pe zone, cerându-le însă să-l lase mai apoi să le stabilească el locurile pe liste. Aşadar, judeţul a fost împărţit pe şase zone, iar fiecare zonă are câte un reprezentant sau doi în Consiliul Judeţean Vâlcea.

În schimb, liberalii s-au războit între ei pentru a stabili cine va fi pe lista de consilieri judeţeni, dar şi locul pe care se situează. Astfel, cine a strâns cele mai multe puncte şi cine a depus o muncă asiduă în judeţ de când a fost declanşat concursul, s-a situat pe un loc eligibil. Cine nu, a prins un loc pe listă doar pe ochi frumoşi, dar cu siguranţă nu va face parte din forul de conducere al CJ Vâlcea în mandatul viitor.

Oameni vechi, oameni noi

Atât pesediştii, cât şi liberalii au nominalizat pentru funcţiile de consilieri foarte mulţi oameni din vechiul mandat. La social-democraţi foarte puţini sunt cei care vor ocupa pentru prima dată un scaun de ales local, preşedintele Ion Cîlea dorind să mizeze pe experienţa vechilor consilieri. Aşadar, printre pesediştii „noi” pe listă se numără doar Remus Grigorescu, Adrian Buşu, Aurelian Cîrstea şi Dumitru Buşe Gery.

Liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican, a nominalizat şi el doar trei liberali pe locuri eligibile ce vor fi la primul mandat: Victor Stănculescu, Mihaela Andreianu, Adam Jinaru. Trebuie menţionat totuşi că pe lista liberalilor se regăseşte şi un vechi pesedist, care chiar în acest mandat a ocupat un post de consilier judeţean. Este vorba de Dumitru Tărăşenie, care nu mai departe de acum câteva luni a părăsit barca PSD-ului pentru a se înscrie la liberali.

CLAUDIA STANCIU