Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Un deputat liberal sare în sprijinul presei

Ionuţ Stroe, unul din deputaţii PNL Dolj cere insistent abrogarea articolului 276 din Legea 286 privind Codul Penal. PNL susţine abrogarea art. 276 din Codul Penal, pentru că prevederea poate să nască suspiciunea legitimă că libertatea de exprimare poate fi încălcată. Textul articolului prevede că „fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmarire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Direct implicat în discuţiile pentru modificare Codului Penal, deputatul liberal Ionuţ Stroe susţine că articolul în cauză încalcă flagrant dreptul la liberă exprimare şi îngrădeşte libertatea presei, , instituind sancţiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale.

„Acest demers vine în apărarea drepturilor constituţionale şi democratice de care trebuie să beneficieze orice cetăţean român, fiind vorba de cele mai importante valori ale societăţii democratice de după 1989, care includ dreptul la expresie, la critică şi la observaţii. Fiind unul dintre coiniţiatorii propunerii legislative de abrogare a art. 276 din Codul Penal, afirm că dispoziţia cu titlul „presiuni asupra justiţiei” este de natură să îngrădească libertatea de exprimare, instituind sancţiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Consider că atâta vreme cât la nivel legislativ este reglementată obligaţia jurnaliştilor de a supune dezbaterii publice şi de a transmite numai informaţii întemeiate, iar aici amintesc art. 4 al Rezoluţiei nr. 1003 (1993) privind etica jurnalismului, nu poate fi justificată aplicarea unei sancţiuni penale pentru un delict de opinie.”, susţine deputatul Stroe.