Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

UDMR pune condiţii inacceptabile ca Guvernul să renunţe la procesele intentate primarilor maghiari

Pentru asemenea condiţii, actuala putere a dărâmat Guvernul MRU

UDMR va stabili, sâmbătă, la Târgu Mureş, condiţiile intrării la guvernare alături de PSD, iar printre solicitările referitoare la ministere şi alte funcţii vor figura şi alte revendicări de ordin politic, au declarat surse apropiate discuţiilor. Potrivit acestora, există o presiune internă, mai ales din partea liderilor din secuime ca UDMR să solicite drept condiţie pentru intrarea la guvernare renunţarea la procesele cu primarii maghiari care au arborat steagul secuiesc. O altă condiţie ar fi ca Guvernul să adopte un act normativ prin care să li se permită autorităţilor locale să adopte însemnele minorităţilor naţionale. „Există o presiune mare din partea primarilor din Harghita şi Covasna. Anul trecut, doar în Harghita erau 70 de procese de prefect împotriva primarilor”, au precizat sursele citate, potrivit Hotnews.ro.

UDMR ar urma să ridice şi o a treia problemă: înfiinţarea facultăţii cu predare în maghiara la Universitatea din Târgu Mureş, blocată de Guvernul Ponta imediat după preluarea puterii. Coincidenţă sau nu, un amendament propus de UDMR, care netezeşte calea înfiinţării facultăţilor de stat în limba maghiara, a trecut, miercuri, 25 februarie, cu votul PSD de plenul Camerei Deputaţilor.

Coincidenţă sau nu, Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică în data de 7 februarie un proiect de lege care legalizează arborarea steagului secuiesc pe instituţii oficiale. Criza in USL a început în data de 7 februarie, când Crin Antonescu l-a propus pe Klaus Iohannis la funcţia de vicepremier şi ministru de interne.

UDMR a solicitat două ministere drept condiţie pentru intrarea la guvernare, însă structura noului guvern va fi prezentată luni, 3 martie a.c. Victor Ponta şi Kelemen Hunor au început discuţiile încă de luni, 24 martie, cu o zi înainte de ieşirea oficială a liberalilor de la guvernare. În discuţie ar fi Cultura şi Mediul.

Pe lângă funcţii, liderii UDMR din secuime vor ridica problema ieşirii prefecturilor din procesele intentate de prefecţi primarilor care au arborat steagul secuiesc pe instituţii publice şi adoptarea actului normativ care să legalizeze utilizarea simbolurilor minorităţilor. Legalizarea arborării steagului ar fi o mare victorie simbolică pentru UDMR în plină campanie pentru europarlamentare. Pe de o parte, ar da satisfacţie comunităţilor locale, pe de alta parte ar puncta politic în fata radicalilor (PPMT, CNS, PCM) care ar rămâne fără discurs.

Problema renunţării la procese fusese prefigurată de încă de luni, 24 februarie, de către deputatul UDMR de Covasna, Tamas Sandor. „Ar exista şi condiţii preliminare pentru a începe eventuale negocieri, şi anume detensionarea situaţiei în ceea ce priveşte steagurile locale şi judeţene, precum şi simbolurile naţionale. Noua nu ne trebuie cinci sali de sport in plus, pe noi nimeni nu ne-ar putea cu 100 de kilometri de drumuri, ci ne intereseaza principiile, si anume, mai concret, posibilitatea de a folosi simbolurile locale, judetene si cele nationale. Rezolvarea acestor probleme ar putea fi o conditie premergatoare unei eventuale negocieri”, a afirmat Tamas, care a reiterat ca nu sunt discutii cu privire la posibilitatea intrarii UDMR la guvernare in cazul in care s-ar rupe USL. Si aici ma refer la domnul Ponta, si nu la reprezentantii Guvernului in teritoriu, care in ultimii doi ani ne-au pus in cap 54 de procese administrative in ceea ce priveste simbolurile nationale, steaguri locale si judetene sau bilingvismul”, declara atunci Tamas Sandor.

Prefectii din Harghita si Covasna au actionat in judecata pe parcursul anului 2013 zeci de primarii din cele doua judete dupa ce edilii au arborat steagul secuiesc, incurajati fiind inclusiv de presedintii Consiliilor Judetene conduse de reprezentanti UDMR. Pe de alta parte, in decembrie 2013, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a fost amendat cu 30.000 de lei de catre Politia Locala din Targu Mures, pentru arborarea steagului „Tinutului Secuiesc” pe sediu, acesta fiind considerat un „steag publicitar”. Retragerea din aceste procese aflate inca pe rol in contencios administrativ ar presupune ca prefectii sa-si retraga actiunea impotriva primarilor.

Preluare promptmedia